Brojni proizvođači tenisica, među kojima je niz poznatih brendova, zajedno s predstavnicima američkih distributera, zatražili su pismom od Donalda Trumpa da njihovu obuću ukloni s popisa robe koja je zbog proizvodnje u Kini podložna dodatnim carinama.

Više od 170 najvećih američkih distributera obuće upozorilo je kako će trgovinski rat s Kinom imati „katastrofalan“ učinak na američke potrošače i gospodarstvo, prenosi Business Insider.

Pismo upozorava da će predložene dodatne carinske tarife Trumpove administracije na obuću koštati američke kupce dodatnih 7 milijardi dolara godišnje, te da mogu ugroziti budućnost nekih američkih tvrtki za obuću.

Pismo je potpisalo 173 proizvođača, uključujući Nike, Adidas, Converse, Under Armour, Foot Locker, Ugg, Clarks, Crocs, Dr. Martens, Keds, Puma, Reebok, Sketchers i Steve Madden.

Trumpa su pismom pozvali da ukloni obuću s popisa proizvoda na kojemu je predložio dodatne carinske tarife, a pismo je također upućeno i američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru, ministru financija Stevenu Mnuchinu, ministru trgovine Wilburu Rossu i direktoru Nacionalnog ekonomskog vijeća Larryju Kudlowu.

Trumpova administracija priopćila je u svibnju kako se priprema za uvođenje tarifa do 25% na dodatne kineske proizvode vrijedne 300 milijardi dolara, uključujući i obuću, u eskalaciji trgovinskog rata s Pekingom.

U pismu industrije obuće navodi se da bi tarifa od 25% za obuću „bila katastrofalna za naše potrošače, naša poduzeća i američku ekonomiju u cjelini.

Trump je okrivio Kinu za gubitak radnih mjesta u proizvodnji u SAD-u te je propagirao uvođenje dodatnih tarifa kao način potpore američkim tvrtkama.

U pismu se navodi da se američke obućarske tvrtke već neko vrijeme „preseljavaju Kine,“ ali su kazale kako je smanjenje oslanjanja na tu zemlju dugotrajan proces jer je „obuća vrlo kapitalno intenzivna industrija, s godinama planiranja koje su potrebne da bi se nabavili resursi, te da tvrtke ne mogu jednostavno premjestiti tvornice kako bi se prilagodile tim promjenama.

Trump je tvrdio da će Kina platiti cijenu ovih tarifa, iako je Larry Kudlow, Trumpov najveći ekonomski savjetnik, ranije u svibnju izjavio kako će „obje strane platiti.