Više od 20.000 volontera iz 76 različitih područja Indonezije sudjelovalo je u čišćenju plaža od plastičnog otpada. Indonezija je po količini upravo ovog otpada druga u svijetu iza Kine.

Indonežani godišnje u otpad bace oko 10 milijardi plastičnih vrećica, što čini oko 3.2 milijune tona plastičnog otpada. Od toga četvrtina završi u oceanu, a tamo se nakuplja u ogromni plutajući otpad kojeg potom jedu morske životinje i ugibaju.

Kako bi ukazali na veliki problem, eko-aktivisti organizirali su akciju čišćenja plaža. Cilj akcije također je bila edukacija o problemima ovakvog otpada i usmjeravanje na recikliranje, prenosi Mongabay.

Vlasti Indonezije prije dvije godina uvele su i dvostruko veći porez na plastične vrećice, što je prepolovilo njihovu upotrebu u samo tri mjeseca. Međutim, prodavači su se požalili da im je to smanjilo prodaju, pa je mjera ukinuta.

Većina eko-aktivista navodi kako je samo manjak svijesti o problemima glavni uzrok enormnog onečišćenja, zbog čega su i organizirali ovakvu akciju.