Više od 3.000 osoba koje su u SAD-u primile Pfizer-ovo cjepivo doživjelo je nuspojave koje su klasificirane kao „nemogućnost obavljanja svakodnevnih poslova“, a među njima je bilo i onih koji su morali potražiti medicinsku pomoć.

Statističke podatke o prvih pet dana cijepljenja objavio je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Riječ je o razdoblju između 14. i 19. prosinca, u kojem je 112.807 osoba dobilo prvu dozu Pfizer-ovog cjepiva protiv koronavirusa.

Međutim, 3.150 osoba (2.8 posto) imalo je nuspojave koje CDC opisuje kao „događaje koji su utjecali na zdravlje“ u obliku „nesposobnosti da izvode normalne dnevne aktivnosti, nesposobnost za rad, zahtijevanje pomoći od doktora ili profesionalnog medicinskog djelatnika.

Važno je napomenuti da od spomenutih 3.150 slučajeva, samo u 6 slučajeva se radilo o ozbiljnoj alergijskoj reakciji, anafilaktičkom šoku, dok je za ostale slučajeve utvrđeno da se ne radi o anafilaksi, već o blažim nuspojavama cjepiva.

U međuvremenu je New York Post izvijestio da Pfizer-ovo cjepivo „uzrokuje više alergijskih reakcija nego što je očekivano.