Više od trećine pilota putničkih aviona u Pakistanu ima lažne dozvole za letenje

Preko 30% pilota komercijalnih putničkih aviona u Pakistanu ima lažne dozvole za letenje te nisu dovoljno kvalificirani da bi upravljali putničkim avionima, izjavio je pakistanski ministar avijacije, javlja Business Insider.

Sasvim očekivano otkriće uslijedilo je tijekom istrage nesreće putničkog aviona kompanije Pakistan International Airlines (PIA) prošle godine u svibnju. Avion na letu 8303 srušio se u blizini međunarodne zračne luke Jinnah u Karachiju, pri čemu je poginulo 97 osoba.

Oglas:

Uzrok ove nesreće bila je pogreška pilota i kopilota koji su časkali o koronavirusu tijekom osjetljive procedure slijetanja te su ignorirali upozorenja kontrolora leta.

Nakon nesreće, pakistanski ministar avijacije Ghulam Sarwar Khan izjavio je da 262 od 860 aktivnih pilota komercijalnih letova u zemlji „nisu položili ispit“ te nemaju certifikate i dozvole za letenje. Dotični piloti plaćali su drugima da pohađaju ispit umjesto njih.

Oni nemaju letačkog iskustva,“ dodao je Khan. Nepoznato je ubrajaju li se piloti s leta 8303 među njih.

Piloti su tijekom leta razgovarali o koroni. Nisu bili usredotočeni. Razgovarali su o koronavirusu i kako su pogođene njihove obitelji,“ rekao je Khan.

Khan je dodao da su piloti nekoliko puta dobili upute od kontrolora zračnog prometa da prekinu pokušaj slijetanja, jer je avion bio previsok, „ali kapetan nije obraćao pozornost na ove upute“.

Piloti su nastavili s pokušajem slijetanja, ali nisu uspjeli pravilno pripremiti avion niti su spustili stajne trapove.

Zrakoplov je dodirnuo površinu piste svojim motorima“, navodi se u izvješću o padu, što uzrokuje iskre i štetu. Piloti su se pokušali vratiti u zrak, ali su motori bili oštećeni, što je dovelo do nesreće.

Aviokompanija PIA objavila je kako je povukla sve pilote se lažnim dozvolama.

PIA priznaje da lažne dozvole nisu samo problem PIA-e, već su raširene po čitavoj avijacijskoj industriji Pakistana,“ rekao je glasnogovornik PIA-e Abdullah Khan.