Više od polovice učenika osnovne škole u štokholmskoj četvrti Rinkeby, naseljenoj većinom imigrantima, nesposobno je za upis u srednju školu.

Prema izvještaju Švedske nacionalne agencije za obrazovanje, više od polovica učenika devetog razreda škola u četvrtima Rinkeby i Hjulsta nije dovoljno sposobno za upis u srednju školu, prenosi Sveriges Radio.

Amin Ahmed, otac jednog od učenika, izjavio je kako mnogi roditelji razmišljaju o preseljenju svoje djece u bolje škole. „Nažalost, mnogi roditelji razmišljaju o preseljenju svoje djece odavde. Ja također razmišljam o preseljenju u drugu školu, drugo područje,“ rekao je Ahmed.

Hagi Farah, voditelj Udruge roditelja, rekao je da ukoliko djeci nije pružena prikladna edukacija, da će ih društvo ostaviti na cjedilu.

Oni su bjesni na društvo. Oni zaslužuju pravilnu edukaciju kojom će u budućnosti moći steći posao,“ tvrdi Farah. „Ako ne pružimo šansu 16-godišnjacima, onda će on ili ona raskrstiti s društvom te će postati dijelom kriminalnih ili zlih sila.

Sasvim je očito da, pored pružene besplatne skrbi, smještaja te socijalne pomoći i besplatnog školovanja, Šveđani naprosto nisu učinili dovoljno. Kao rezultat toga, očekuje se da će se „društvo“ morati uskoro suočiti s novim kriminalcima i nasilnicima, jer izgleda da biološke osobine „drugih“ ipak imaju utjecaj. Nova okolina i sigurnije okruženje nisu ništa promijenili.