Više od polovice svih ljudi uhićenih u belgijskom glavnom gradu Bruxellesu u rujnu živjelo je u zemlji ilegalno, otkrio je šef gradske policije.

Govoreći za novine De Tijd, šef policije Michel Goovaerts rekao je da su ilegalni imigranti činili većinu svih uhićenja prošlog mjeseca i priznao da su uhićeni često puštani bez posljedica jer su pokušaji deportacije u mnoge arapske zemlje uzaludni.

“Izvršili smo 585 uhićenja, od kojih su 298 bili ilegalni imigranti”, rekao je za belgijske novine na nizozemskom jeziku.

Trećina uhićenih koji su ilegalno živjeli u Belgiji pritvorena je isključivo zbog imigrantskog statusa, no dvije trećine su počinili kaznena djela poput pljačke i krađe, objasnio je Goovaerts.

Nije naveo podatak koliki su postotak ostalih uhićenih strani državljani koji zakonito žive u zemlji.

Goovaerts je otkrio da se mnogi ilegalni imigranti koji žive u Bruxellesu okreću krađi ili drugim kriminalnim pothvatima poput trgovine drogom ili ljudima zbog činjenice da ne mogu zaraditi legalan prihod u zemlji, što dovodi do svakodnevne borbe za preživljavanje.

“Ručne torbice ili satovi koji se čupaju s ramena i zapešća” i općenito džeparenje postali su ozloglašeni u glavnom gradu, rekao je, što se većinom pripisuje rastućoj populaciji ilegalnih imigranata.

Unatoč tome što su vlasti identificirale mnoge pojedince i pritvorile ih, većina uhićenja nije urodila plodom. Goovaerts je objasnio da je protokol da policija kontaktira ured javnog tužitelja i Ured za imigraciju kada je ilegalni imigrant uhićen, ali zbog nepostojanja učinkovitih procesa vraćanja migranata u njihove matične zemlje, mnogi se često samo puštaju natrag u društvo .

“Ponekad pokupimo nekoga ujutro i pustimo ga poslijepodne”, priznao je šef policije.

“Ne možete vratiti Marokance, Alžirce i Tunižane jer bi ih se njihove domovine radije riješile nego obogatile. A u zatvorenim centrima za azil nema ni mjesta ni osoblja. Možete zamisliti frustraciju među našim korpusom”, rekao je novinama.