Prema riječima vodećeg kirurga na području operacija promjena spola, dr. Miroslava Đorđevića iz Srbije, koji ima kliniku u svojoj zemlji te ujedno radi u bolnici Mount Sinai u New Yorku, sve veći broj pacijenata koji su se podvrgli operaciji promjene spola, danas želi poništiti učinke te operacije.

Đorđević je u posljednjih desetak godina imao posla s pacijentima diljem svijeta, te kaže da je naročito u posljednjih pet godina zamjetio značajan porast broja pacijenata koji žele poništiti učinke operacije i vratiti svoj izvorni spol.

On objašnjava da u mnogim slučajevima pacijenti jednostavno nisu bili podvrgnuti odgovarajućem psihološkom savjetovanju i provjeri prije poduzimanja tako drastičnog operativnog zahvata. Očekivalo bi se da će medicinsko osoblje ozbiljnije shvaćati takve drastične odluke koje mijenjaju život pacijenta, no čini se da je medicinskoj struci važniji novac od dobrobiti pacijenata, tvrdi Đorđević.

Doktor Đorđević kaže da je prije pet godina prvi put imao slučaj pacijenta koji ga je kontaktirao zbog želje da vrati izvorni spol. Kako su slijedili mjeseci, primio je još šest takvih pacijenata s istom željom. Taj trend se i dalje nastavio, te dr. Đorđević kaže da i u ovom trenutnu ima šestero pacijenata koji traže isto od njega.

Žaljenje zbog provedene operacije spola sve je češća pojava, iako se o tome uglavnom šuti. Đorđević i sam priznaje da su operacije promjene spola sve prihvaćenije u društvu, no operacije povrata istog se stigmatiziraju.

Kako transrodnost postaje sve više mainstream, teško je ne zapitati se koliki je postotak onih koji požale nakon takve sudbonosne odluke. No o tome se izgleda ne smije pričati.

Nedavno je britansko sveučilište Bath Spa naredilo zabranu istraživanja koje se bavilo upravo tim pitanjem, jer je to navodno „politički nekorektna“ tema.

Sveučilište je naredilo psihoterapeutu Jamesu Caspianu, koji je na toj temi pripremao doktorat, da obustavi istraživanje, jer bi ono „moglo naštetiti reputaciji sveučilišta“.

Očito je istraživanje potencijalnih nedostataka i opasnosti operacije spola previše politički nekorektno. Caspianu je u nekoliko navrata sugerirano da promijeni temu istraživanja, dok mu na posljetku istraživanje nije otvoreno zabranjeno.

Čini se da je sve što dovodi u pitanje sigurnost operacija promjene spola „nekorektno“. Čini se i da je postalo uvredljivo podizati svijest o potencijalnim opasnostima, među koje spada i kasnije žaljenje zbog donesene sudbonosne odluke.

Bez obzira što mislili o transrodnosti kao pojavi, činjenica da operacija promjene spola ima dalekosežne posljedice po pacijenta ne bi trebala biti upitna, kao ni istraživanje te tematike.

IZVORNatural News