Pro-imigracijske nevladine organizacije „šokirane“ su politikom EU usmjerenoj ka tobožnjem sprječavanju ilegalne imigracije. Stoga su se pismom okrenuli Angeli Merkel koju mole za otvaranje granica Unije, prenosi Euronews.

U otvorenom pismu objavljenom u srijedu, aktivisti su pozvali njemačku kancelarku da prisili zemlje EU da usvoje „hitan plan u tri točke“, koji bi uključivao pomoć imigrantima iz zemalja trećeg svijeta da dođu u Europu, a zatim i njihovu raspodjelu među zemljama članicama.

Pismo je potpisalo navodno više od 250 nevladinih udruga, koje optužuju čelnike EU za „odobravanje smrti tisuća ljudi“ trenutnom politikom usmjerenom na odvraćanje imigranata od plaćanja visokih svota krijumčarima za put u Europu, gdje bi ih oni preuzeli i krijumčarili dalje u unutrašnjost EU.

Lažna opravdanja masovne imigracije 1. dio – „Moramo pomoći izbjeglicama“

Skandalozno“ je da se kriminalizira ljude koji pomažu u dovođenju imigranata u Europu, stoji u pismu u kojem se tvrdi kako politika EU za ograničavanje ilegalne imigracije „mora biti okončana“ na temelju toga što „ne samo da ugrožava živote ljudi, nego i stavlja našu vlastitu ljudskost pod upitnik.

Među potpisnicima pisma ističu se Amnesty International, Sea Watch, Pro Asyl, SOS Méditerranée i Liječnici bez granica (MSF), a u pismu se navodi i da je „preorijentacija njemačke i europske politike“, koja se temelji na osiguravanju „dostojanstvene“ budućnosti [imigranata] i njihovih obitelji, bila „važnija nego ikad“ uoči svibanjskih izbora.

Dok je skup udruga za transport imigranata pohvalio Merkel za njezino pokretanje dosad neviđenog vala imigracije iz zemalja trećeg svijeta u 2015., objasnili su kako pišu Merkel „kao kancelarki koja je donijela odluku da djeluje europski, u kritičnom trenutku“, prije iznošenja njihovih zahtjeva za graničnu politiku temeljenu na „ljudskim pravima i solidarnosti.“

Osim što je zapovjednicima brodova ovih organizacija bilo dopušteno da nastave aktivnosti na Mediteranu, gdje su optuženi za direktnu suradnju s krijumčarima u transportu imigranata iz Afrike u Europu, u pismu je također navedeno da se pridošlice moraju jednako podijeliti između zemalja Unije.

Kalergijev plan etničkog čišćenja Europe

Potpisnici također zahtijevaju da se gradovima i općinama u Europi – osim državama članicama koje već imaju ovo pravo – dozvoli da se označe kao „sigurna utočišta“ i da nastave uvoziti imigrante izravno iz siromašnijih zemalja i zona sukoba na dobrovoljnoj osnovi.

MSF-ov stručnjak Philipp Frisch rekao je da je od vitalnog značaja da se „nastave spašavanja na moru i da se imigranti odvedu na sigurna mjesta kako nitko ne bi morao umrijeti na putu u Europu“, dodajući da potpisnici pisma „očekuju da Merkel pošalje signal svojim kolegama u drugim zemljama EU.

Suprotno tvrdnji potpisnika pisma, da politika koja odvraća ljude od upuštanja u rizična putovanja u Europu košta „tisuće života“, stvarne statistike pokazuju ogroman pad broja poginulih na Mediteranu, budući da je Italija stopirala aktivnosti brodova nevladinih organizacija koje prevoze migrante iz Libije na obale EU.