Vatikan se odlučio na pokretanje radionice i obuku svećenika o egzorcizmu, nakon što je u proteklih godinu dana pola milijuna Talijana zatražilo pomoć egzorcista, vjerujući da su ospjednuti vragom, što je tri puta više nego posljednjih godina.

Vatikan je posebno zabrinut zbog činjenice da mnogi svećenici, koji su primorani izvršiti egzorcizam, nemaju adekvatno znanje i sposobnosti koje se traže, te nemaju interes za učenjem tehnika vršenja egzorcizma.

Osim sposobnosti da se iz opsjednute osobe istjera demon, svećenik mora znati procijeniti radi li se o mentalno poremećenoj osobi ili je osoba doista opsjednuta.

Kako bi svećenike pripremio za izazove, papinski institut Ateneo Regina Apostolarum u travnju će održati konferenciju na kojem će sudionici iz čitavog svijeta proći tečaj izvršenja egzorcizma.

Ritual egzorcizma je zapravo standardna procedura u katoličkoj crkvi, iako se sve rijeđe prakticira. Ova praksa opisana je i definira u službenoj kongregacijskoj knjizi De Exorcismis et Supplicationibus Quibusdam. Da bi se bavili egzorcizmom, svećenike za to mora ovlastiti biskup.

Još 2004. godine uveden je poseban tečaj za svećenike egzorciste, čiji je glavni cilj pripremiti svećenike za tu zadaću i upoznati ih s osnovnim aspektima demonskih opsjednutosti. Na tečaju predavanja drže svećenici, pravnici, liječnici i psiholozi.

IZVORSputnik