Visoki dužnosnik WHO-a tvrdi da bi maske i socijalna distanca trebali ostati na snazi do unedogled

„Abecedni“ Covid i tome slično.

Visoki dužnosnik WHO-a kaže da bi se mandati maski i socijalno distanciranje trebali nastaviti unedogled kako bi se zaštitili od novih inačica COVID-19. Komentare je za Sky News dao specijalni izaslanik za Covid za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). Dr. David Nabarro.

Nabarro je sugerirao da će postojati dugačak popis mutacija indijske varijante koje bi u nekim slučajevima izbjegle zaštitu koju pružaju cjepiva.

„Krenut ćemo od Delte do Lambde, a zatim do ostalih grčkih slova, to je neizbježno, a neke od ovih varijanti bit će problematične“, rekao je.

„U osnovi kažem da će varijante ići dalje. To je dio života, moramo ih brzo srediti, moramo se brzo kretati ako ih vidimo na određenom mjestu, moramo upravljati varijantama u ono što nazivamo našom strategijom spremnom za Covid, što će i biti obrazac za doglednu budućnost“, dodao je.

Prema Nabarrou, obveze nošenja maski i socijalnog distanciranja moraju ostati na snazi u doglednoj budućnosti „kao dio naše obrane“ od COVID-a, posebno u regijama s visokom stopom zaraze.

Neke visokopozicionirane osobe već su predlagale da nošenje maski bude zauvijek. Primjerice, bivša članica Komunističke partije Britanije i savjetnica za SAGE Susan Michie izjavila je početkom ovog mjeseca da bi se obveze nošenja maski i socijalno distanciranje trebali nastaviti „zauvijek“ te da bi ljudi trebali usvojiti takvo ponašanje baš kao i kod vezanja sigurnosnih pojaseva u automobilima.