Kraljevstvo Saudijske Arabije danas je toliko važan regionalni čimbenik na Bliskom istoku ali i u širem geopolitičkom spektru da je teško isprva shvatiti da je saudijska kraljevina stara manje od sto godina. Naime, tek je 1932. Abdul Aziz ibn Saud okončao proces političke i oružane borbe protiv lokalnih moćnika i Osmanlijskog Carstva pa je mogao teritorij kojim je ovladao nazvati Saudijskom Arabijom i proglasiti sebe monarhom. Područje suvremene Saudijske Arabije prije se sastojalo od četiri odvojena teritorija: Hidžaza, Najda, dijelova istočne Arabije (Al-Ahsa) i južne Arabije (Asir). Te sudbonosne 1932. Ibn Saud ujedinio je te četiri regije u jednu cjelinu. Država je poznata po svojim svetim mjestima Mekom i Medinom koja su posebna za svakog muslimana.

Otada saudijska država funkcionira pod vlašću dinastije odnosno kuće Saud kao apsolutistička monarhija iliti nasljedna diktatura kojom se upravlja po linijama tradicionalnog islama – vehabizma. Ultra konzervativni vehabijski društveno-religijski pokret naziva se dominantnim svojstvom saudijske kulture a s vremenom se proširio diljem muslimanskog svijeta. Nafta je pronađena 1938. te je od onda Saudijska Arabija postala prvi svjetski izvoznik nafte te se njeno gospodarstvo uvelike do dana današnjeg bazira na izvozu nafte i prirodnog plina. To nije čudno budući da su saudijske rezerve nafte druge na svijetu a plinske rezerve drže šesto mjesto na globalnoj ljestvici. Oslanjanje na energiju kao temeljnu polugu gospodarstva veoma je opasno za Rijad pa su vodeći krugovi to krenuli mijenjati, ili točnije trenutno rade na tome.

U proljeće 2016. je dinamični mladi princ Mohammad bin Salman lansirao super ambicioznu Saudijsku viziju 2030. – plan koji ima za cilj revitalizirati saudijsko gospodarstvo. Ako bi plan odnosno projekt bio uspješan to bi značilo da bi do 2032. Saudijska Arabija bila transformirana i preusmjerena od sadašnje ovisnosti o prihodima od nafte prema suvremenom, liberalnom, živahnom, gospodarstvu koje se bazira na poduzetništvu. Takvo moderno saudijsko društvo bi osjećalo blagodati prosperiteta kojeg bi pokretali financijski, industrijski i trgovinski sektori gospodarstva. Vizija 2030. opisana je kao plan s neoliberalnim primjesama. Vizija predviđa u svojim ciljevima privatiziranje cijelih sektora gospodarstva, primanje domaćih i stranih investitora, poboljšavanje vladinih usluga u sektorima obrazovanja, zdravstva, infrastrukture, turizma, sporta i rekreacije i jaču domaću potrošnju. Također, ciljevi obuhvaćaju povećavanje trgovinske razmjene koja se ne temelji na nafti i naftnim derivatima a prvenstveno se misli na pojačanu trgovinu proizvoda široke potrošnje, veće trošenje na oružane snage te jačanje vlastitog proizvodnog sustava naoružanja.

Dvije godine nakon njezinog pokretanja, u svojoj analizi Vizije 2030., Međunarodni monetarni fond (MMF) proglasio je kako Saudijska Arabija radi dobar napredak u provedbi reformi koje bi trebale poticati gospodarski uzlet. Osnovni i glavni cilj vizije je smanjiti ovisnost o nafti kreirajući nove alternativne izvore prihoda. To se pokazalo nužnim nakon rekordnih niskih cijena nafte kakve su bile 2014.-2015. što je natjeralo vladu u Rijadu da prizna deficit državnog proračuna 2016. Mnogo godina, praktički desetljećima saudijska ekonomija je bila snažno ovisna o nafti čiji su prihodi održavali saudijsko gospodarstvo na pozitivnoj bilanci. Prihodi od nafte činili su tako oko 90% zarade od izvoza i oko 87% vladinih prihoda. To je itekako učinilo gospodarstvo ovisno o crnom zlatu. Dokument kojeg je 2015. izdala američka konzultantska kompanija McKinsey “Saudijska Arabija iznad nafte” postavila je temelje za Viziju 2030. predlažući da kraljevina diverzificira svoje gospodarstvo.

Vizija počiva na tri glavna stupa: statusu države kao “srca arapskog i muslimanskog svijeta”, odlučnosti da postane globalni investicijski centar i konačno da se iskoristi lokacija države i da se postane čvorište koje povezuje tri kontinenta: Europu, Aziju i Afriku. Plan nadzire skupina ljudi zaposlena u Nacionalnom centru za mjerenje napretka, Jedinici isporuke i Projektnom menadžerskom uredu Vijeća za ekonomske i razvojne poslove. Nacionalni transformacijski program je osmišljen i dizajniran 2016. zajedno s 24 tijela vlade. Vizija 2030. iznosi ciljeve za diverzifikaciju i poboljšanje konkurentnosti. Temelji se na tri glavne teme koje ističu specifične ciljeve koji trebaju biti ostvareni do godine 2030. Prva tema obuhvaća dinamično društvo: urbanizam, kulturu i zabavu, sport, hadž, UNESCO-ova mjesta, dužinu života. Druga tema obuhvaća gospodarstvo koje raste a obuhvaća zaposlenost, žene radnice, međunarodnu konkurentnost, javni investicijski fond, direktne strane investicije, privatni sektor i izvoz koji se ne bazira na nafti. Treća tema obuhvaća ciljeve koje čini ambiciozna nacija: nenaftni prihodi, učinkovitost vlade, e-usluge vlade, uštedu kućanstava i njihov dohodak, neprofitne poslove i volontiranje.

Međutim, vizija nije predvidjela kako će ponovo više cijene nafte imati utjecaj na program diverzifikacije gospodarstva. U svoje prve dvije godine od pokretanja, program je imao brz početak ali kad su tijekom ove godine cijene nafte skočile s oko 30 na 80 USD po barelu postavlja se pitanje koliko su saudijski krugovi moći spremni oslanjati se na alternativne modele gospodarstva. Sada kada visoke cijene nafte donose ekstra profite u državni proračun, vlada se više ne žuri s implementacijom nove vizije. No to svakako nije dobro. Iz MMF-a poručuju kako bi saudijski lideri trebali nastaviti s provođenjem reformi, ostvarivati fiskalne ciljeve i oduprijeti se porivu da se poveća javno trošenje zbog viših cijena nafte.

Britanska premijera Theresa May uključila je Rijad u svoje prve strane postaje nakon što je započeo proces Brexita odnosno britansko napuštanje Europske unije. Posjet se dogodio usprkos prosvjedima da May ne posjećuje režim koji krši ljudska prava i optužen je za odgovornost za ratne zločine u Jemenu. No May iz svojeg prethodnog iskustva u ministarstvu unutarnjih poslova zna koliko je važan savez sa Saudijcima. Tada je nadzirala operacije britanske sigurnosne službe MI5. Tijekom godina saudijski obavještajni izvori su davali Britancima informacije koje su pomogle da se spriječe neki teroristički napadi. Kada je princ Mohammad u ožujku 2018. posjetio Britaniju napravio je dobar posao. Velika Britanija i Saudijska Arabija dogovorile su se o uspostavi novog bilateralnog tijela “Strateškog partnerskog vijeća”. Svrha toga tijela bit će da podupre saudijsku viziju i da promovira britansko uključivanje u brzorazvijajuće saudijske uslužne sektore.

Vizija 2030. krenula je na svoj dugačak put. Trenutno na putu njenog ostvarenja postoje mnoge prepreke ali i divovske prilike koje se jednostavno moraju iskoristiti. Svaka država koja drži do sebe i prosperiteta svojih građana takve prilike ne smije propustiti. Npr. Saudijska Arabija ima prostrane netaknute mineralne rezerve s procijenjenom vrijednošću od 1.3 trilijuna $ što je više od proračuna većine država. Mineralne rezerve uključuju značajne količine zlata, bakra i uranijuma. Štoviše kraljevstvo pokreće ogromne građevinske projekte uključujući projekta metroa u Riyadu koji vrijedi 20 milijardi $, nove gradove poput Qiddiyje, planirani dom za početnu saudijsku zabavnu industriju, i Neom specijalnu gospodarsku zonu koja će funkcionirati kao urbani tehnološki razvojni centar.

Razmatrajući Viziju 2030. aktualni američki ministar trgovine Wilbur Ross izjavio je da ga sustav detaljnog benchmarkinga kojeg Saudijci koriste za mjerenje svog napretka (usporedba s najboljima) više veseli od grandioznih planova. Kraljevina mjeri svoj napredak u povećanju životnog vijeka i kvalitete života i po broju članaka koje saudijski znanstvenici objavljuju u međunarodnim znanstvenim publikacijama. 2030. je još daleko ali Saudijci su na dobrom putu da znatno unaprijede svoju državu i postanu moćna država naprednog gospodarstva usprkos vrlo strogom i gotovo džihadističkom političkom poretku.

Autor: Matija Šerić