Prema službenim podacima, u Hrvatskoj se godišnje na ilegalno klađenje baci oko 4 milijarde kuna. No, nije problem u klađenju, koji također spada u moderne ovisnosti, već je problem što država na tome ne može ubirati svoj danak.

U skladu s tipično demokratskim principima modernog doba, hrvatska vlast pohvalila se kako je početkom svibnja blokirala pristup web stranicama 14 kladionica, javlja RTL.

Dotičan potez smatra se velikim korakom u „začepljenju rupa“ kroz koje navodno curi novac iz državne blagajne.

Nude svoje usluge, a registrirane su u nekim drugim zemljama i tamo je jedino mjesto gdje plaćaju određene dadžbine. Dakle, ovdje stvaraju nelojalnu konkurenciju domaćim priređivačima igara na sreću“, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Popis navodno blokiranih stranica | Izvor: Porezna uprava

Pet domaćih kladionica godišnje plaća naknadu od 3 milijuna kuna, dok inozemne ne plaćaju ništa jer nisu registrirane u Hrvatskoj. Popis nekih od kladionica ovdje: Sportskokladenje24. Međutim, one godišnje izvuku oko 3.5 milijardi kuna od naivčina i ovisnika o modernom „sportu“, a posljedično osiromašuju inače krajnje siromašnu državnu blagajnu. 

Kako bi cijela situacija bila sama po sebi krajnje apsurdna, pokušali smo pristupiti nekim od dotičnih „zabranjenih“ web stranica i to smo učinili bez ikakvih problema, i to bez ikakvih VPN ili proxy zaobilaznica.

Sve u svemu, Hrvatska će financijski sasvim sigurno biti spašena ovim činom te napokon možemo odahnuti i s mirom gledati u budućnost.