Hrvatska Vlada u četvrtak je usvojila novi dvogodišnji plan provedbe programa nazvanog „Garancija za mlade“, a koji bi trebao poboljšati mogućnost zapošljavanja mladih do 30. godine.

Program ima za cilj mladima do 30. godine dati kvalitetnu ponudu na tržištu rada ili pak mogućnost nastavka obrazovanja. Također je nakana ponuditi „pripravništvo“ u trajanju od četiri mjeseca nakon gubitka posla ili prestanka obrazovanja, prenosi Poslovni dnevnik.

Oglas:

Sredstva za provedbu ovog plana u razdoblju od 2019. do 2020. godine koristit će se iz Europskog socijalnog fonda. Zanimljivo, Hrvatskoj je još od 2014. do 2020. na raspolaganju čak dvije milijarde eura u tu svrhu. Dosad su se sredstva navodno trošila za mjere aktivne politike zapošljavanja.

Prošle godine u svrhu zapošljavanja utrošeno je 1.2 milijarde kuna, dok se za 2019. i 2020. planira dodatnih 400 milijuna kuna.

Vlasti ističu kako je Hrvatska drastično smanjila stopu nezaposlenosti s 50 na 21 posto, zanemarujući činjenicu da je veliki broj mladih – napustio zemlju.

Kao određeni pozitivan pomak, ističe se jačanje samozapošljavanja te odrađivanje pripravničkog staža u kojem poslodavci „mogu“, mladima odmah dati punu plaću, bez ograničenja njenog iznosa.

Ako netko želi zadržati mladog inženjera, može mu dati 10.000 kuna plaće, a država će financirati pola tog iznosa iz Garancije za mlade,“ istaknuo je ministar rada Marko Pavić.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u inozemstvu navodno radi tek 6148 mladih osoba, dok mladi do 29 godina čine 28.9 posto ukupnog broja zaposlenih hrvatskih državljana u inozemstvu.

Stvarne brojke su vjerojatno daleko veće, posebice ako uzmemo u obzir mnogo realnije procjene, iako točnih podataka zapravo nema.