U eri sustava u kojem nitko nije odgovoran za svoje odluke, a koji tobože funkcionira po principu „narod odlučuje“, suočimo se svaki dan s novi biserjem demokratskog imbecilizma i lopovske ekonomije pretakanjeg iz šupljeg u prazno. Prijevara pritom nikad ne nedostaje.

Premda je današnja vlada proteklo vrijeme obećavala kako neće uvoditi porez na nekretnine, on se na ovotjednoj sjednici Vlade pojavio kao moguće rješenje za manjak novca za obnovu zgrada, prenosi Novi list.

U dokumentu zvanom Dugoročna strategija za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada, Vlada je priznala problem manjka novca, ali i neisplativost tog posla.

Kao tipičnu ekonomsku mjeru demokratsko-liberalnog principa, predloženo je uvođenje poreznih olakšica na investicije u obnove zgrada. Međutim, kako bi se nešto moglo „olakšati“ u poreznom smislu, potrebno je uvesti – porez na nekretnine.

S obzirom na višestruke javne koristi od održive obnove zgrada, pri oblikovanju poreza na nekretnine treba predvidjeti porezne olakšice za vlasnike nekretnina koji ulažu u rekonstrukciju i postižu ciljane građevinske i energetske standarde,“ stoji u dokumentu.

Pojašnjeno je i kako bi se ove olakšice navodno vratile kroz povratne učinke potaknutih ekonomskih aktivnosti koje bi se odvile u građevinarstvu uslijed obnove zgrada, a što bi utjecalo na povećanje javnih prihoda.

Drugim riječima, Vlada priznaje da bi građane na ulaganje u energetsku obnovu zgrada trebala potaknuti porezna olakšica primijenjena na porez na nekretnine čiji su vlasnici.

Premda ova mjera još nije usvojena, jasno je na što se cilja, a činjenica da je ova „strategija“ jednoglasno usvojena dovoljno govori o novom udaru na džep žitelja zemlje koja se svakog dana sve više raspada.

Kako bi paradoks tipičan hrvatskim vladajućim imbecilima bio tim veći, među predlagačima ove mjere nalaze se i oni koji su se navodno u prošloj vladi protivili takvoj ideji.