Od početka 2019. godine na belgijskoj željezničkoj mreži zabilježene su 124 krađe kablova, incidenti zbog kojih su vlakovi kasnili za 9.497 minuta ili gotovo 158 sati.

Te krađe posebno se odnose na prugu između Gemblouxa i Namura, a neke od njih odvile su se prošlog vikenda i u ponedjeljak, piše The Brussels Times.

Tvrtka za upravljanje željezničkom infrastrukturom, Infrabel, doživjela je povijesni vrhunac u broju krađa 2012.

Tijekom te godine zabilježili smo 1.360 incidenata. To je predstavljalo 113 krađa mjesečno. U 2019. godini, od početka godine, identificirali smo 124 incidenta do 1. kolovoza“, objasnio je glasnogovornik Frédéric Sacré.

Ovi ponovljeni događaji predstavljaju ozbiljne probleme za Infrabel.

Trenutno imamo dvije crne zone. Područje Liègea, prvo u kojem bilježimo krađu svake druge noći od lipnja, i regija Charleroi gdje broj krađa kabela ostaje stabilan. Ove tri krađe između Namura i Gemblouxa, u blizini glavne prometne mreže, sada su dodane. Naši timovi na terenu su stalno traženi, dok bi trenutno trebali održavati grijače na željezničkim točkama kako bi izbjegli probleme ove jeseni i zime. Postoji opasnost da će zaostajati u ovom području“, rekao je Sacré.

Treba uzviknuti ‘vatra’ kad se to dogodi, a ne kad kuća izgori! Imamo posla s lopovima koji su postali profesionalci i ne možemo više čekati da fenomen izmakne kontroli. Mi i dalje prihvaćamo svoje odgovornosti, posebno na tehničkoj razini, ali postoji potreba za globalnim odgovorom“, apelirao je glasnogovornik.