Vlasnici kafića i teretana u Južnoj Koreji pokreću tužbe protiv vlade zbog zaključavanja

Vlasnici kafića i teretane u Južnoj Koreji podnose odvojene tužbe protiv vlade ovog tjedna tražeći naknadu za gubitke pretrpljene ukidanjem poslovanja pod saveznim mandatom za vrijeme pandemije koronavirusa.

Na zapadnom okružnom sudu u Seulu u utorak su 203 vlasnika teretane podnijela zahtjev za po pet milijuna vona (4.549 USD), što je ukupno oko milijardu vona [oko 913.000 USD],“ izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap u utorak.

Riječ je o članovima Poslovnog udruženja za pilates i fitness iz kojeg su u prosincu podnijeli sličnu tužbu Okružnom sudu u Južnom Seulu tražeći 765 milijuna vona (gotovo 700.000 USD) iz istog razloga.

Južnokorejska vlada 6. prosinca naredila je širem području Seula da se pridržava druge po visini mjere socijalnog udaljavanja u državi u sklopu napora da se suzbije tada sve veći broj novih slučajeva koronavirusa. Ograničenja „Razine 2.5“ natjerala su sve zatvorene teretane u glavnom gradu da zaključaju vrata u sklopu povezane zabrane okupljanja.

Ako je vlada nametnula zabranu okupljanja i druga ograničenja jednostavno zbog uvjerenja da (slina) više prska po zatvorenim sportskim objektima, moraju to preispitati“, rekao je Park Joo-hyung, čelnik Seulskog ogranka Poslovnog udruženja za pilates i fitnes tijekom tiskovne konferencije ispred zapadnog okružnog suda u Seulu 12. siječnja.

Park je tvrdio da je „samo 0,64 posto prošlogodišnjih infekcija koronavirusom u Seulu i okolnoj provinciji Gyeonggi pronađeno u zatvorenim teretanama“, navodi Yonhap.

Želimo da nam (vlada) dostavi znanstvene podatke ili dokaže da naša analiza nije u redu“, dodao je.

Južnokorejska savezna vlada početkom siječnja proširila je ograničenja „Razine 2,5“ na širem području Seula da bi trajala barem do 17. siječnja.

Najavljujući produženje zaključavanja, vlada je dopustila školama baleta i taekwondoa da održavaju satove za skupine do 9 ljudi, što je izazvalo opravdanu kritiku vlasnika teretana.

Vlasnici teretana u glavnom gradu odgovorili su na najavu otvaranjem svojih objekata u znak protesta zbog „nepravednih“ ograničenja.

Politika koja primjenjuje različite standarde za isti tip sportskih objekata u zatvorenom nije poštena“, rekao je za novine vlasnik teretane u okolici Seula po imenu Oh Seong-young.

Upravitelji teretane ponovno su otvorili svoje poslovanje slijedeći protuvirusna pravila jer nikako ne možemo nastaviti živjeti ovako“, rekao je.

Lokalno udruženje teretana Oh-a procijenilo je da je više od 300 teretana u glavnom gradu ponovno otvorilo svoje objekte do 5. siječnja uprkos produženju zaključavanja.

Kafići u Seulu na sličan su način pogođeni proširenom zabranom okupljanja u glavnom gradu. Državno ograničenje „Razina 2“ na području Seula od 23. studenog zabranilo je restoranima da nude usluge objedovanja. Naredba je prisilila lokalne poduzetnike da pokušaju preživjeti samo putem narudžbi i dostava.

U četvrtak, oko 200 vlasnika kafića planira podnijeti tužbu protiv vlade na Središnjem okružnom sudu u Seulu, tražeći po pet milijuna odštete, izjavila je nacionalna udruga vlasnika kafića u ponedjeljak,“ izvijestio je Yonhap 12. siječnja.

Podnosimo tužbu iz očaja jer su naša sredstva za život ugrožena zbog vladinih COVID-19 propisa“, rekao je u ponedjeljak Ko Jang-soo, osnivač Južnokorejske nacionalne udruge vlasnika kafića.

Pozivamo vladu da izradi dosljedan i pošten sustav“, dodao je.

Kim Ho-young, odvjetnica koja zastupa vlasnike kafića, rekla je da su ograničenja u kafićima predstavljala „samovoljnu diskriminaciju“ bez „racionalnog razloga“. Kim je dodao da tužitelji planiraju podnijeti odvojenu peticiju Ustavnom sudu Južne Koreje.