Vlasnici pogrebnog poduzeća secirali tijela i prodavali dijelove bez znanja rodbine preminulih

Foto: Jeffrey Coolidge

Voditeljica američkog pogrebnog poduzeća Megan Hess osuđena je u utorak na 20 godina zatvora, šest mjeseci nakon što je priznala krivnju za prijevaru rodbine 560 preminulih čije leševe su ona i njezina majka secirali i prodali.

Operacija je uključivala Sunset Mesa Funeral Home i njegovu sestrinsku tvrtku, Donor Services, u vlasništvu Hess i njezine majke Shirley Koch, koja je dobila 15-godišnju kaznu.

Koch je također priznala krivnju za prijevaru rođaka mrtvih prošle godine. Starija žena je navodno bila odgovorna za rezanje tijela, dok je Hess razgovarala s rodbinom, posredovala oko prodaje dijelova tijela i naplaćivala obiteljima čak 1.000 dolara za kremacije koje se nikada nisu dogodile.

“Hess i Koch su ponekad koristili svoje pogrebno poduzeće kako bi zapravo ukrale tijela i dijelove tijela koristeći lažne i krivotvorene obrasce za donatore”, rekao je tužitelj Tim Neff u sudskom podnesku. “Postupci Hess i Koch izazvalo je ogromnu emocionalnu bol za obitelji i najbližu rodbinu.” Oko 26 žrtava posvjedočilo je o boli koju su osjećale kad su saznale što se dogodilo s njihovim voljenima.

Nazvavši taj plan “emocionalno najiscrpljujućim slučajem koji sam ikada doživjela na klupi”, američka okružna sutkinja Christine Arguello naredila je da se par odmah pošalje u zatvor, rekavši prisutnima na izricanju presude da smatra “uznemirujućim” što Hess “odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za njezino ponašanje.”

Hess se, preko svog odvjetnika, predstavila kao “slomljeno ljudsko biće” čiji se zločin u potpunosti može pripisati traumatičnoj ozljedi mozga koju je pretrpjela s 18 godina.

Koch je, s druge strane, rekla da joj je žao i inzistirala na tome da preuzme odgovornost za svoje postupke.

Tehnički je legalno u SAD-u prodavati glave, ruke, noge, kralježnice i torza za korištenje u istraživanju ili obrazovanju, kao što je učinila Hess, sve dok nisu namijenjene transplantaciji. Kupci koji su platili za dijelove tijela nisu imali pojma da su prijevarno nabavljeni, ali prema važećem zakonu u 40 od 50 država, prema Reutersu, gotovo svatko može secirati i prodavati ljudska tijela.