Glavni urednik švedskog medija Expressen Thomas Mattson, smatra kako se pojedine web stranice ne bi smjele prikazivati u rezultatima pretrage na Google-u, piše Journalisten.

Moćna medijska kompanija Bonnier, u vlasništvu istoimene židovske obitelji, tražit će od Google-a da cenzurira web stranice na kojima se spominju Židovi na čelnim pozicijama društva, politike i medija.

Prije nekoliko dana, upravo su odvjetnici medija Expressen i Dagens Nyheter uspjeli u zatvaranju računa YouTube kanala Granskning Sveriges, čiji su autori poticali Šveđane da zovu novinare različitih medija kako bi im postavljali unaprijed određena neugodna pitanja, pri čemu su se razgovori snimali i javno objavljivali.

Pitanja su, očekivano, bila usmjerena na probleme imigracije i sustavnu politiku ludila u zemlji.

Međutim, potaknut ovim uspjehom, Mattson sada želi da Google zaposli najmanje 200 urednika ili moderatora, koji bi radili na uklanjanju onoga što oni zovu „govor mržnje“ iz rezultata pretraživanja.

Prema pisanju Expressen-a, pretraživanjem Google-a lako se može doći do „anti-semitske liste za odstrel“ u kojoj se mogu naći imena židovskih moćnika. Među imenima se nalazi i Bonier, koji je zbog svoje vladavine nad najvećim švedskim medijima opisan kao prijetnja Švedskoj.

Ako švedske medijske kompanije mogu imati stotine, pa i tisuće zaposlenika kao urednika, Google može učiniti isto. Samo neka zaposle, recimo, 200 ljudi i započnu sa čišćenjem onoga što krši pravila usluge,“ izjavio je Mattson.

Mattson negira kako je ovdje u pitanju sloboda govora. Štoviše, on smatra kako Google trenutno zarađuje novac na „širenju mržnje“, odnosno na ne-cenzuriranju „sramotnih“ web stranica koje objavljuju popise utjecajnih Židova u Švedskoj.

Google je zasad odbio davati bilo kakve komentare, ali je rekao kako tvrtka vodi oštru politiku cenzuriranja pojedinih medija.