Vlasnik restorana zabranio bankarima da jedu u njegovom restoranu jer mu nije odobren kredit

113904_600

Vlasnik restorana u Parizu donio je odluku kako neće posluživati bankare u svojem gurmanskom restoranu, jer mu je odbijen zahtjev za kreditom u iznosu od 70.000 eura.

Alexandre Callet kaže da je njegov razuman zahtjev za isplatom kredita kako bi otvorio drugi restoran u nekoliko navrata odbijen od strane više banaka, te kako su se prema njemu „ponijeli kao prema psu“. Za osvetu je ispred svojeg restorana postavio natpis na kojem piše: „Psi dobrodošli, bankarima zabranjeno (osim ako plate ulaz 70.000 eura)“.

Kaže da je njegov restoran profitabilan, u njega dolaze filmske zvijezde, te se čak nalazi u prestižnom Michelinovom vodiču. „Vjerujem u reciprocitet“, kaže Callet, „morao sam uzvratiti, ako udarite mene, ja ću udariti vas. Čim vidim bankara kojeg prepoznam, neću ga pustiti u restoran. Ponijeli su se prema meni kao prema psu, stoga sam im zabranio ulaz. Ovo nije nekakva kebabdžinica, moj restoran je u Michelinovom vodiču, ovdje ručaju filmske zvijezde. Mnogi bankari koji su me odbili me znaju, ovdje dolaze“.

Callet kaže da se osjećao ponižen jer je tražio kredit od 70.000 eura, koji je „ništa“ naspram njegovog godišnjeg prometa od 300.000 eura.

Kad je otvarao prvi restoran pred sedam godina, također je tražio kredit i bio mu je odbijen 20 puta prije nego mu je jedna banka odlučila posuditi novac da krene sa poslom.

Još je kazao: „Način na koji su se banke ponijele prema meni je odraz toga na kakav sramotan način se tretira poduzetnike u Francuskoj. Nikad nisam imao financijske problem a ipak se nalazim u ovakvoj situaciji. Bankari ne rade svoj posao. To je problem sa francuskim socijalizmom, imamo više državnih službenika nego bilo gdje u svijetu, imamo socijalnu skrb koja ima veći budžet nego američka vojska. Tu je 35-sati radni tjedan. Tu je globalizacija, a ipak naši poslovi su u blokadi, ne možemo disati. Još tek moram odbiti poslužiti prvog bankara, ali čim vidim jednog, to ću i učiniti“.

Izvor: Mid Day