Vlasti EU priznale masovni rast broja ilegalnih imigranata koji nisu izbjeglice

© AP
© AP

Dužnosnici EU, uključujući i predsjednika Vijeća EU, Donalda Tuska, priznali su da većina imigranata koja dolazi iz Afrike, nisu izbjeglice ili tražitelji azila, već – ilegalni imigranti.

Donald Tusk početkom tjedna je poslao pismo većem broju šefova država članica EU u kojim navodi da se broj ilegalnih imigranata ove godine u Italiji povećao za 26 posto u odnosu na prošlu godinu. TUsk navodi da trenutna imigracijska politika EU „nije dovoljna“ te da se Mediteranska ruta mora staviti pod kontrolu pri čemu je za to predložio podršku obalnoj straži u Libiji, prenosi Salzburger Nachrichten.

U većini slučajeva, a to je zapravo slučaj središnje Mediteranske rute, jasno i očito govorimo o ekonomskim imigrantima,“ izjavio je neimenovani europski dužnosnik početkom tjedna na tiskovnoj konferenciji.

Oni u Europu ulaze ilegalno, nemaju nikakve dokumente koji bi im dopustili ulaz na europsko tlo,“ dodao je.

Dužnosnik je potvrdio ono što je Tusk rekao u pismu: „Ono što je Tusk naglasio je važnost promatranja stope povrataka. To je prostor u kojem napredak još nije bio dovoljan.

Dužnosnik je naveo kako bi daljnja suradnja s libijskim vlastima trebala zaustaviti val masovne imigracije.

Oni bi mogli biti naši najveći saveznici na središnjoj Mediteranskoj tuti, a mi bismo trebali učiniti sve što možemo kako bi oni oštro djelovali protiv krijumčara te na našoj strani,“ dodao je dužnosnik.

Dakako, nitko od vladara EU nije spominjao činjenicu da u „spašavanju“ imigranata na Mediteranu sudjeluju državne organizacije poput talijanske obalne straže ili pak još većeg broja „nevladinih organizacija“ koje već godinama sustavno sudjeluju u krijumčarenju ilegalnih imigranata u Italiju.

Autor: Tribun