Vlasti Jamajke od 1. siječnja iduće godine uvode zabranu upotrebe plastičnih vrećica i druge plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu, kao i slamki te stiropora.

Zabrana se odnosi na uvoz, proizvodnju i distribuciju plastičnih vrećica koje su manje od 60×60 centimetara. Međutim, zabrana se ne odnosi i na plastične vrećice za umatanje mesa, brašna, riže, šećera ili pekarskih proizvoda iz razloga što njihovu upotrebu zahtijevaju sanitarni standardi, prenosi The Independent.

Stiropor će također biti zabranjen iako će uvoznici i proizvođači dobiti mogućnost odobrenja dvogodišnjeg izuzimanja od ovog pravila. Isti rok dodijeljen je i na upotrebu plastičnih slamki na sokovima i sličnim proizvodima.

Osim zaštite okoliša, razlog uvođenja zabrane je i turizam, koji je središnji izvor prihoda Jamajke. Onečišćenje mora i priobalja najveća je prijetnja izvoru prihoda, što su potvrdile i neke od provedenih studija.

Sve veći broj zemalja svijeta okrenuo se ka uvođenju zabrana različitih proizvoda od plastike. Tako je primjerice Škotska uvela zabranu plastičnih štapića za uši, dok će Indija uvesti zabranu sve plastike za jednokratnu upotrebu do 2023.