Vlasti Libije i Sirije sklopile sporazum o suradnji i zajedničkoj borbi protiv turske agresije

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moallem, desno i dužnosnik libijske vlade sa istoka, razgovaraju s novinarima nakon njihovog sastanka u Damasku, Sirija, u nedjelju, 1. ožujka 2020. godine | Izvor: AP

Libijska vlada sa istoka povezana s vojnim zapovjednikom Khalifom Haftar otvorila je u utorak veleposlanstvo u Siriji i pozvala dvije zemlje da se ujedine u zajedničkoj borbi protiv militantnih grupa koje podržavaju Tursku.

Libija ima dvije vlade, jednu sa sjedištem u glavnom gradu Tripoliju i široko priznatu na međunarodnoj razini, a drugu na istoku. Istočni zapovjednik Haftar pokrenuo je napad za zauzimanje Tripolija i bori se protiv snaga koje su povezane s tamošnjom vladom, a koju vojno podržava Turska, prenosi Reuters.

Terorizam će ubiti bilo koju arapsku zemlju ako je to dopušteno i ako zločincu Erdoganu bude dopušteno da pobijedi u ovoj borbi“, rekao je zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad na ceremoniji otvaranja veleposlanstva.

Predsjednik Bashar al-Assad gleda kako da iznova ostvari arapsku potporu. Ujedinjeni Arapski Emirati, koji podupiru Haftara u Libiji, ponovno su otvorili svoju ambasadu u Damasku u prosincu 2018. i uspostavili su bliže veze nakon što su prethodno podržali pobunjenike koji se bore protiv Assada.

Diplomatske veze između Sirije i Libije prekinute su 2012. godine nakon što su snage podržane od NATO-a svrgnule i ubile libijskog dugogodišnjeg vladara Moamera Gadafija.

Libija nema stabilnu središnju vlast od kada je Gadafi srušen i trenutno ima dvije suprotstavljene vlade, Vladu nacionalnog sporazuma priznatu od UN-a i samozvanu Libijsku nacionalnu vojsku (LNA), na čelu s Haftarom.