Njemačka vlada i Europska komisija pozvale su zemlje članice Europske unije da preuzmu imigrante, a njemačka vlada odlučila je istaknuti to pitanje na sastanku sljedećeg tjedna.

Zahtjevi da više zemalja članica EU preuzme imigrante uslijedio je nakon što je nekoliko pro-imigracijskih organizacija u suradnji s krijumčarima počelo proteklih tjedana ponovno skupljati imigrante na Mediteranu, prenosi Die Welt.

Oglas:

        

Povjerenik Europske komisije za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos predložio je „privremeni“ distribucijski sustav za suočavanje s priljevom novih imigranata jer je talijanska vlada, u skladu s politikom „Twitter“ ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, odbila primiti imigrante iskrcane s brodova koji su unatoč „zabranama“ neometano pristali u talijanskim lukama.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izjavio je kako će razmotriti rješavanje tog problema na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije 18. srpnja u Helsinkiju, kazavši kako želi „donijeti odlučno opredjeljenje za humanitarno i djelotvorno rješenje za trenutne izazove migracija preko Mediterana“.

Prethodni pokušaji preraspodjele imigranata propali su zbog odbijanja zemalja srednje i istočne Europe poput Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke.

Zemlje kao što su Njemačka i Francuska od tada su predložile kazne za zemlje koje odbijaju preraspodjelu migranata, a Europska komisija je prethodno obećala smanjiti financiranje zemljama koje se isključe iz programa.