Vlasti norveškog otoka Sommaroy razmataju trebaju li uopće satove, budući da se otok nalazi u Arktičkom krugu te ima veliku količinu noćnog svijetla od Sunca, pri čemu se noć čini kao dan, prenosi CNN Travel.

Tijekom ljetnih mjeseci Sunce ne zalazi 69 dana, stoga su vlasti otoka s oko 300 stanovnika pokrenule kampanju za službeno ukidanje računanja vremena. Cilj otočana je postati „prva bezvremenska zona“ na Zemlji.

Kako navode pokretači inicijative, vani je gotovo uvijek dan te nije potrebno znati koliko je sati.

Ovdje je kontinuirano dnevno svjetlo i mi djelujemo prema tome,“ tvrdi Kjell Ove Hveding, jedan od začetnika inicijative. „Usred noći, što bi lokalci mogli zvati ‘2 ujutro’, možete vidjeti djecu kako igraju nogomet, ljude koji bojaju svoje kuće ili kose travnjake, a i tinejdžere koji idu plivati.

Stanovnici su se okupili 13. lipnja i potpisali peticiju kojom traže i službeno ukidanje vremena.

Za većinu nas, staviti ovo napismeno jednostavno znači formalizaciju nečega što prakticiramo generacijama,“ rekao je Hveding.

Otočani se nadaju da će službenom potvrdom imati slobodne ruke što se tiče radnog vremena, kao i fleksibilnost u školi i na poslu. Turizam i ribarstvo glavni su izvori prihoda, a većina stanovnika već je odavno zaboravila na vrijeme.