Krstareća raketa i napad dronom koji su pogodili dvije naftne instalacije u Saudijskoj Arabiji došli su s iranskog tla“, javio je u ponedjeljak dopisnik iz TV postaje Fox News iz Pentagona, pozivajući se na američke dužnosnike. Unatoč tome, niti jedan konkretan „dokaz“ nije predočen javnosti.

Vojna koalicija predvođena Saudijcima, koja se bori protiv jemenskog pokreta Huti također je u ponedjeljak rekla da je napad na naftne elektrane Saudijske Arabije izvršen iranskim oružjem i da nije pokrenut iz Jemena prema preliminarnim saznanjima.

Oglas:

          

Međutim, glasnogovornik koalicije, pukovnik Turki al-Malki rekao je da istraga o napadima u subotu traje i dalje te da se provodi utvrđivanje lokacije lansiranja.

Preliminarni rezultati pokazuju da je oružje iransko i trenutno radimo na utvrđivanju lokacije … Teroristički napad nije došao iz Jemena kako je tvrdila milicija Huti“, rekao je Malki na konferenciji za novinare u Rijadu.

Kazao je da će vlasti na budućem sastanku za novinare otkriti mjesto s kojeg su poletjele bespilotne letjelice.

Američka veleposlanica pri UN-u Kelly Craft izjavila je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti da sve nove informacije o napadima na saudijske naftne objekte „ukazuju na to da je Iran odgovoran“ i da nema dokaza da je napad došao iz Jemena.

Britanska veleposlanica UN-a Karen Pierce rekla je na vijeću: „Još uvijek ocjenjujemo što se dogodilo i tko je odgovoran za napade. Jednom kada to bude utvrđeno, razgovarat ćemo s našim partnerima kako postupiti na odgovoran način.

Izaslanik Jemena pri UN-u Martin Griffiths rekao je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a da „nije posve jasno“ tko stoji iza subotnjeg napada na saudijske naftne objekte, ali rekao je da je to povećalo šanse za regionalni sukob.

Nije potpuno jasno tko stoji iza napada, ali činjenica da je Ansar Allah preuzeo odgovornost dovoljno je loša“, rekao je Griffiths vijeću koristeći službeni naziv jemenske Huti skupine. „Ovaj izuzetno ozbiljan incident povećava šanse za regionalni sukob.

Iran je optužbe SAD-a nazvao „neprihvatljivim“.

Malki je rekao da je Saudijska Arabija kao vodeći svjetski izvoznik nafte, sposobna zaštititi vitalnu energiju i ekonomska nalazišta. „Ovaj kukavički čin u velikoj mjeri cilja globalnu ekonomiju, a ne Saudijsku Arabiju.“