Vlasti SAD-a dovele su u pitanje legitimitet odbora UN-a o planu provođenja istrage palestinske tvrdnje da je Izrael država aparthejda.

Primjedbe su uslijedile dva tjedna nakon što je Odbor za suzbijanje rasne diskriminacije (CERD) prihvatio međudržavno priopćenje „Palestinske države“ protiv države Izrael. Iako tekst palestinske žalbe nije objavljen, izraelski diplomatski izvor rekao je da se u njemu Izrael naziva državom aparthejda i tvrdi da je postupanje prema Palestincima oblik rasizma, prenosi Jerusalem Post.

Godine 2014., kada su Palestinci postali članovima međunarodne konvencije o uspostavljanju CERD-a, Izrael je rekao odboru da Palestinu ne priznaje kao državu i kao takav „ne smatra“ Palestinu „strankom Konvencije i smatra palestinski zahtjev za pristupanje bez pravne valjanosti i bez učinka na izraelske ugovorne odnose prema konvenciji.

Nakon palestinske peticije protiv Izraela prošle godine, CERD je pitao Ured UN-a za pravne poslove je li nadležan za to pitanje, a rečeno mu je da to nije po međunarodnom ugovornom pravu.

Međutim, krajem prosinca CERD je odlučio da se ugovorni zakon ovdje ne primjenjuje, jer je njegova konvencija „opće dobro.

Andrew Bremberg, američki veleposlanik priMeđunarodnim organizacijama u Ženevi, izrazio je „duboko razočaranje“ vlasti SAD-a u toj odluci.

Nepoštivanje Odbora prema ugovornom zakonu postavlja ozbiljna pitanja o legitimnosti ovog postupka“, izjavio je Bremberg. „SAD će se i dalje zalagati za pošteno postupanje prema Izraelu na ovom i drugim međunarodnim forumima.“

Ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je da je „isti odbor kojem je povjereno sprječavanje diskriminacije tako odlučno odabrao da diskriminaciju Izraela vrši svojom presudom.

Ovo je još jedan primjer zlostavljanja i pristranosti postupanja koje Izrael neprekidno prima od tijela UN-a smještenih u Ženevi“, dodao je Bremberg, napominjući da odluka Odbora za ispitivanje Izraela ide u prilog prošlom presedanu i pravnom stavu UN-a.

Iako je Izrael bio i uvijek će biti predan uklanjanju rasne diskriminacije, više nema razloga vjerovati da od ovog Odbora može dobiti pravedan i nediskriminirajući tretman“, priopćili su iz iz Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.