Tekst koji slijedi prikazuje na koji način vladine agencije u SAD-u financiraju svoje doušnike i omogućavaju im da bez posljedica vrše kaznena djela. Podatke za Hrvatsku nemamo, ali uzevši u obzir bogatu polustoljetnu praksu na našim prostorima, ne bi nas čudilo da su Amerikanci možda i male bebe za naše službe i njihove cinkaroše i uhode.

Američke savezne agencije isplatile su najmanje 548 milijuna dolara doušnicima koji su radili za Federalni istražni ured (FBI), Agenciju za borbu protiv droga (DEA) i Ured za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) posljednjih godina, prema nalazima državne revizije.

FBI je u prosjeku trošio 42 milijuna dolara godišnje na povjerljive ljudske izvore između fiskalnih godina 2012. i 2018.

ATF je zapošljavao 1855 doušnika koji su bili plaćeni 4,3 milijuna dolara godišnje (2012.-2015.). Stoga je svaki doušnik u prosjeku zaradio 2318 dolara za godinu.

Jedna savezna agencija, DEA, imala je više od 18.000 aktivnih povjerljivih izvora dodijeljenih svojim domaćim uredima, a više od 9.000 tih izvora primalo je otprilike 237 milijuna dolara u vidu plaćanja za informacije ili usluge koje su pružili DEA-i između 1. listopada 2010. i 30. rujna 2015.

Oglas:

Doušnici s visokom zaradom uključivali su „zaposlenika zrakoplovne tvrtke koji je primio više od 600.000 dolara u manje od četiri godine i zaposlenika paketa koji je primio više od milijun dolara u pet godina”. Glavni inspektor pravosuđa koji je pomno pregledao doušnike DEA-e izvijestio je o nalazima.

Doušnici često počine zločine, a često to čine uz dopuštenje svojih rukovoditelja, prema reviziji iz 2015. koju je izvršio General Accountability Office (GAO).

„Od 1980. godine smjernice dopuštaju agencijama da ovlaste doušnike da se uključe u aktivnosti koje bi inače predstavljale zločin prema saveznom, državnom ili lokalnom zakonu ako se netko bez takvog ovlaštenja bavi tim istim aktivnostima. Na primjer, u odgovarajućim okolnostima, agencija bi mogla ovlastiti doušnika da kupi ilegalne droge od nekoga tko je meta istrage o trgovini drogom.“

Prema dokumentima Zakona o slobodi informacija koje je pribavio Daily Dot, „Ukupno, zapisi koje su dobili novinari potvrđuju da je FBI odobrio najmanje 22.823 zločina između 2011. i 2014.”.