Svi školski obroci od sada će biti bez mesa u njemačkom gradu Freiburgu, a vlasti će od 2023. propisati jelovnike samo za vegetarijance.

Djeca koja idu u osnovnu školu ili vrtić u Freiburgu više neće moći jesti meso za doručak, a gradske vlasti odlučile su da će sva ponuda mesa i ribe biti uklonjena iz školskih obroka počevši od 2023. godine.

Odluka je uslijedila nakon sličnih poteza u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok vladini dužnosnici u Nizozemskoj u međuvremenu potiču osnovnoškolsku djecu da jedu kukce kao “održivi” izvor proteina.

Iako su vlasti u drugim zemljama gurale slične mjere u vezi s ciljevima zelene agende, prema dokumentima objavljenim na službenoj web stranici vijeća Freiburga, odluka da se djeca tjeraju da jedu obroke samo od povrća bila je ekonomska.

“Radi pojednostavljenja obrade obroka, od naručivanja do posluživanja, od školske godine 2023./2024. u osnovnim školama i općinskim vrtićima nudit će se samo jedan jelovnik”, navodi se u dokumentu u kojem je navedena odluka.

“Budući da je sjecište različitih prehrambenih navika vegetarijanska ponuda, jelovnik bi trebao biti vegetarijanski u budućnosti”, navodi se u dokumentu, prije nego što se navede visoka cijena mesa kao još jedan razlog za provedbu odluke.