Foto: Partha Pal / Getty Images

Vlasti u Accri, glavnom gradu Gane, zatražili su od džamija i crkvi da umjesto zvučnika i zvona počnu koristiti WhatsApp za pozivanje vjernika na dnevne molitve, s ciljem da se umanji buka u urbanim sredinama.

Gradske vlasti Accre odlučile su smanjiti onečišćenje bukom, posebno na područjima gdje se nalaze vjerski objekti, koji generiraju pojačan promet i veću posjećenost, te buku koju često proizvode vjernici koji se okupljaju na obližnjim ulicama, a dodatnu buku proizvode pozivi na molitvu u obliku zvučnika koje koriste džamije i zvona koje koriste crkve.

[do_widget id=text-53]

Zašto se pozivi na molitvu ne bi mogli prenositi pute SMS poruka ili WhatsApp-a? Imam tako može svima poslati poruku na WhatsApp“, poručio je ministar zaštite okoliša Kwabena Frimpong-Boateng, „mislim da bi to znatno smanjilo buku, to je možda kontroverzna ideja, ali treba o tome razmisliti“.

Već je bilo podosta debata po pitanju glasnoće vjerskih objekata diljem svijeta. Drastičan primjer je nigerijski glavni grad Lagos koji je 2016. godine zatvorio 70 crkava i 20 džamija u pokušaju da smanji buku u tom gradu.

IZVORDeutsche Welle