Vlada Ruande zabranila je prodaju svih kozmetičkih proizvoda za izbjeljivanje kože, šaljući pritom građanima poruku „Volite kožu u kojoj živite.

Predsjednik Ruande Paul Kagame iskazao je zabrinutost zbog sve raširenijeg i popularnijeg fenomena promicanja izbjeljivanja kože putem društvenih mreža, prenosi African Daily Voice.

Izbjeljivanje kože u Africi jednako je popularno kao i na Bliskom istoku i u drugim krajevima svijeta gdje žive većinski tamnoputi ljudi. Međutim, veliki broj ovih proizvoda sadrže jake toksične tvari poput hidrokinona ili žive.

Ruandske vlasti i policija već su krenuli u akciju zapljena tisuća ovih proizvoda nakon posljednjih tjedana 2018.

Trenutno ulažemo mnogo truda, poput educiranja ljudi, te obilazimo mjesta i plijenimo ilegalne proizvode kako bi se pridružili onim zemljama koje se također bore protiv upotrebe te ilegalne kozmetike za izbjeljivanje,“ rekao je Francois Uwinkindi iz Ministarstva zdravstva.

U međuvremenu su mnogi korisnici ovih proizvoda u Ruandi izrazili svoje negodovanje te tvrde da imaju pravo na izbor kako žele izgledati.

Brojne afričke zemlje zabranile su sve proizvode za izbjeljivanje kože, ali se zakoni ne provode dovoljno revno te se brojni proizvodi i dalje mogu naći na tržištu te na crnom tržištu u zemljama poput Gane, Južne Afrike, Zimbabvea i Malija.