Mahmoud Ezzat, vršitelj dužnosti vođe Muslimanske batstva u Egiptu, uhićen je u petak u Kairu pod optužbom za terorizam i financijske zločine.

Ezzat (76) je postao vršilac dužnosti „Vrhovnog vođe“ Muslimanskog brastva nakon što je službeni vođa organizacije Mohamed Badie uhićen i osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetne slobode, zajedno s nekoliko drugih visokih članova. Muslimansko bratstvo nakratko je kontroliralo egipatsku vladu tijekom „arapskog proljeća“, ali je organizaciju u Egiptu zabranio predsjednik Abdel Fattah el-Sisi nakon preuzimanja vlasti pučem 2013. godine.

Ezzat je odslužio zatvorsku kaznu s Badiejem od 1965. do 1974. i dospio na mjesto zamjenika vrhovnog vođe pod Badievim utjecajem.

Prije uhićenja, Ezzat je osuđen u odsutnosti za brojne terorističke napade, uključujući atentat na bivšeg egipatskog državnog odvjetnika Hishama Barakata 2015. godine i napad bombom u kolovozu 2019. u kojoj je ubijeno 20 civila. Dva puta je osuđivan na smrt zbog optužbi za špijuniranje za terorističku organizaciju Hamas.

Ezzat je uhićen u petak u prepadu na stan u Kairu pri čemu su mu oduzeti laptop i šifrirani mobilni telefoni, za koje vlasti kažu da je koristio za usmjeravanje aktivnosti Muslimanskog bratstva. Policija kaže da je planirao teroristička djela i sabotaže.

Muslimansko bratstvo poriče da je bila uključeno u terorističke aktivnosti i tvrdi da je egipatska vlada progoni iz političkih razloga.

Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova opisalo je Ezzata kao „vršitelja dužnosti vrhovnog vođe međunarodne terorističke organizacije“ i reklo je da mu je policija uspjela ući u trag.