Luca Casarini, vođa organizacije za prijevoz migranata Mediterranea Saving Humans, ispitan je od strane talijanskih službenika koji istražuju njegovu organizaciju zbog poticanja ilegalne migracije.

Casarini, zajedno s zapovjednikom broda Mare Jonio Pietrom Marroneom, pod istragom je tužiteljstva nakon što je brod ilegalno ušao u talijanske vode s migrantima, izvješćuje Il Giornale.

Zamjenik tužitelja Salvatore Velle ispitao je Casarinija ovaj tjedan, a malo prije početka ispitivanja Casari je novinarima rekao: „Naravno da ću vrlo rado odgovoriti. Postoje drugi koji se skrivaju i bježe od suđenja.

Prije nekoliko tjedana, brod Mare Jonio pokupio je 49 migranata iz Libije, čime je izazvao incident jer pripadnici organizacije nisu čekali da libijska obalna straža stigne prije nego što su pokupili migrante koji su bili u gumenom čamcu oko 40 milja od libijske obale.

Posada broda tvrdila je na Twitteru: „Već im pomažemo“, te su najavili da će krenuti na sjever u Italiju unatoč tome što je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zatvorio sve luke za iskrcaj imigranata s brodova nevladinih udruga.

Krenuli smo prema sjeveru kako bismo izbjegli loše vrijeme, krećemo prema Italiji gdje ćemo tražiti sigurnu luku za iskrcavanje tih pobjeglih ljudi iz libijskih koncentracijskih logora“, kazao je tada Casarini talijanskim medijima.

Talijanska obalna straža tada je spriječila brod da uđe na talijansko područje, prateći ga do Lampeduse gdje je brod zaplijenjen.

Od sada pa nadalje, Italija ima vladu koja brani svoje granice i provodi poštivanje njezinih zakona, prije svega u pogledu trgovaca ljudima“, kazao je Salvini ubrzo nakon što su vlasti preuzele brod.

Od zatvaranja talijanskih luka nevladinim organizacijama koje su prevozile imigrante, broj migranata koji su nezakonito ušli u Italiju znatno se smanjio, kao i broj smrtnih slučajeva uslijed utapanja u Sredozemnom moru.

Broj migranata pao je tako nisko da je prošlog mjeseca nevladina organizacija Sea Eye tvrdila da nije vidjela niti jednog migranta tijekom trotjedne operacije na libijskoj obali.