Vođe Europske Unije nakon sinoćnjeg podužeg sastanka zaključili su sporazum o masovnoj imigraciji u Europu, unatoč činjenici da UN kontinuirano vraća imigrante u matične zemlje.

Prema novom dogovoru, imigranti koji budu spašeni na moru, trebali bi biti primljeni u „kontrolirane centre država članica“. Međutim, centri bi trebali biti uspostavljeni samo u onim članicama koje to budu dopustile, na dobrovoljnoj osnovi.

Imigranti koji navodno ne budu ispunjavali uvjete za dobivanje azila, trebali bi biti vraćeni u matične zemlje, a oni koji budu imali adekvatno opravdanje za međunarodnu zaštitu, bili bi zadržani. Pritom nije jasno tko će i na kojoj osnovi odrediti uvjete, a pitanje je i što je sa zemljama koje odbijaju prihvat imigranata nazad.

Čelnici 28 članica pozvali su Europsko vijeće i Komisiju da istraže koncept regionalnih platformi za iskrcaj imigranata i suradnju s trećim zemljama te UN-om.

Naime, platforme bi „razbile poslovni model krijumčara ljudi i tako spriječio tragične gubitke života,“ stoji u zaključku.

Po novom dogovoru, čelnici su iznijeli i potrebu za jačanjem granica te potrebu za dodatnim financiranjem Turske, Maroka i drugih sjevernoafričkih zemalja preko kojih imigranti dolaze do Europe.