Vođa desničarske skupine Oath Keepers, koja je predvodila u incidentu 6. siječnja, kad su prosvjednici upali u zgradu američkog Kongresa, prokazan je kao bivši agent FBI-a i vladin suradnik.

Thomas Caldwell, za koga vlasti vjeruju da vodi spomenutu skupinu, radio je za FBI 2009. i 2010. godine nakon što je otišao iz američke mornarice. Pored toga, njegov odvjetnik je izjavio da je Caldwell još od 1979. godine imao najviša sigurnosna dopuštenja i ovlasti, a pored toga vodio je konzultantsku tvrtku koja je za američku vladu obavljala povjerljive zadatke.

On je višestruko provjeravan od strane sigurnosnih službi i pokazalo se da je osoba od povjerenja i lojalna američkoj vlasti, što je vidljivo samim tim što je imao najviša sigurnosna dopuštenja“, rekao je njegov odvjetnik, Thomas Plofchan.

Caldwell je jedna od tri osobe za koje vlasti smatraju da vode skupinu Oath Keepers i koje se tereti da su planirale i organizirale napad na Kongres. Njegov odvjetnik negira da je Caldwell bio tog dana u zgradi Kongresa.

Prethodno je također utvrđeno da je vođa druge skupine upletene u zbivanja na Capitol Hillu, Proud Boysa, također suradnik FBI-a, točnije njihov doušnik.

Enrique Tarrio ranije je radio kao doušnik za policiju i FBI, te je aktivno bio uključen u postupke uhićenja više od desetak osoba. Tarrio je počeo raditi kao doušnik 2012. godine nakon njegovog uhićenja zbog krijumčarenja droge i ljudi, stoga je počeo raditi kao doušnik kako bi izbjegao kaznu.

Ovi podaci izašli su na vidjelo zahvaljujući transkriptima sa suđenja iz 2014. godine gdje je Tarrio bio aktivno uključen kao doušnik i svjedok optužbe.