Zbog nedavnog porasta broja slučajeva ospica među većinom necijepljenom židovskom djecom, vođe Hasidske i ortodoksne židovske zajednice strahuju da se zbog medijskog izvještavanja o tome širi i već poznati fenomen – antisemitizam.

Rabin dr. Aaron Glatt, stručnjak za zarazne bolesti i ugledni židovski učenjak, nedavno je uputio kritiku Rabinskom udruženju Amerike na račun medijskog eksponiranja očitih činjenica, prenosi list Lohud.

Zašto su dragocjena djeca nepotrebno izložena smrtonosnim bolestima?” upitao je. „Kako smo mogli uzrokovati da ‘ortodoksni Židovi uzrokuju bolest’ bude glavna priča u najvećim tiskovnim i drugim medijima? Zašto zdravstveni odjeli i vlade … govore o kažnjavanju Židova i zatvaranju ješiva?

Zanimljivo, utjecajni list hasidske zajednice Der Yid, opisao je pokret protiv cijepljenja riječima: „Besmislen! Bezdušan! Bez Torah-e i bezobziran.“

To je vrlo zastrašujuće,“ rekao je Rivkie Feiner, stanovnik Monseya koji radi u ime raznih interesa ortodoksne zajednice. „Kao ortodoksna obitelj, moja djeca nose jarmulke, mi smo označeni.

Tora nam zapovijeda da zaštitimo i očuvamo svoje zdravlje,“ rekao je. „Cijepljenje je nesumnjivo obveza prema halahu (židovskom zakonu) za zaštitu zdravlja naše djece i nas samih i odgovornosti koju imamo prema drugima. Nema mjesta za dvosmislenost ove vjerske i moralne obveze.

Agudath Israel, glavna ortodoksna židovska organizacija u Americi, tvrdi da izbijanja ospica mediji i drugi koriste kao novi motiv za širenje antisemitizma.

Naš javni diskurs je ponižen kada pojedinci i mediji upiru direktno – a ponekad i zlobno – prst krivnje u ‘ultra-ortodoksnuzajednicu. Komentari društvenih medija u tom su pogledu bili posebno strašni,“ navodi se u priopćenju grupe.

Pojedini članovi ortodoksne židovske zajednice na sve moguće načine pokušavaju istaknuti kako su cijepljeni.

Dakako, novi „antisemitski“ problem nastao je nakon nedavne objave gradske službe za javno zdravstvo New York Cityja koja jeu izvjestila o 285 potvrđenih slučajeva ospica u Brooklynu, uglavnom među tamošnjim Židovima.

U obavijesti je istaknuto kako je veliki broj zaraženih necijepljen te da je uzročnik pojave zaraza u Brooklynu neimenovani necijepljeni dječak koji se vratio zaražen s puta u Izrael gdje navodno bijesni epidemija ospica.

Najveći broj zaraženih su djeca u dobi između 1 i 4 godine, gdje se brojka popela na 142.