Vodeći njemački kardinal Reinhard Marx donirao je iz fonda svoje nadbiskupije 50.000 eura organizaciji United4Rescue, koja predstavlja koaliciju nekoliko različitih pro-imigracijskih skupina koje pomažu u kolonizaciji Europe imigrantima iz Afrike i s Bliskog istoka.

Na donaciju je ukazao Stephen Brandner, zamjenik glasnogovornika košer-desničarskog AfD-a, upitavši kardinala otvorenim pismom jesu li članovi crkvene zajednice odobrili takav potez.

Prema medijskim izvještajima, donirali ste 50 000 eura iz sredstava vaše nadbiskupije za predloženi brod saveza ‘United 4 Rescue‘“, započinje pismo. „Zanimaju me razlozi za ovu odluku i stupanj koordinacije unutar vjerske zajednice.

Brandner je također zatražio „podatke o tome da li i u kojoj mjeri donirate iz svojih privatnih fondova (vaše mjesečne isplate iz poreznih fondova trebaju biti znatne) u tu svrhu, jer se čini da vas to osobno zanima.

Također, zašto upotrebljavate nadbiskupska sredstva? Nema li važnijih zadataka? Također ste dobrodošli da mi date informacije o tome koje projekte također podržavate iz svojih privatnih i biskupskih fondova“ piše on.

Pitam se hoće li se moji crkveni porezi, koje sam plaćao u značajnim iznosima već nekih 30 godina, koristiti u tu svrhu“, nastavlja on, „nisam voljan podržati trgovce ljudima, a vjerujem da korištenje takozvanih ‘brodica za spašavanje’ znači da se sve više i više ljudi upušta u po život opasnu rutu preko mora do Europe, gdje se nadaju boljem životu.

Kako možete zagovarati podržavanje sustava poticaja koji često dovodi do smrti i znatnih napetosti u našem društvu?“, Zaključuje on.

Zanimljivo je da United4Rescue fiancijski podržava enormni broj kršćanskih institucija i organizacija, posebice Evangelička crkva Njemačke (EKD), koja je i sama najavila slanje broda u Sredozemno more kako bi potpomogla krijumčarski biznis i kolonizaciju Europe.

Prema tvrdnjama nadbiskupije München-Freising, donacija potječe i posebnog budžeta namijenjenog financiranju „humanitarnih“ ciljeva.