Izraelska vojska želi da se Međunarodni kazneni sud (ICC) povuče iz njihovih poslova, izjavio je izraelski visoki vojni tužitelj u odgovoru na optužbe da se IDF smatra odgovornim za korištenje bojeve municije protiv palestinskih prosvjednika.

Izrael je zemlja koja se pridržava zakona, s neovisnim i snažnim pravosudnim sustavom, i nema razloga da ICC provjeri svoje postupke“, rekao je izraelski vojni odvjetnik Sharon Afek na međunarodnoj konferenciji o ratnim zakonima u Herzliyi. „Izraelski stav je da Međunarodni kazneni sud nema nadležnost da raspravlja o pitanju izraelsko-palestinskog sukoba.“

Trump i Netanyahu tvrde da bi Amerika i Izrael trebali imati imunitet od suđenja za ratne zločine

ICC razmatra istragu u Izraelu zbog uporabe bojevog streljiva protiv palestinskih prosvjednika koji demonstriraju na granici Gaze, javlja RT. Od ožujka 2018., vojnici IDF-a ubili su najmanje 251 osobu koja je sudjelovala u Velikom maršu povratka, pokretu koji je pozvao Palestince koji su protjerani iz svoje zemlje tijekom uspostave Izraela, da im se dozvoli da se vrate. U incidentima je ozlijeđeno najmanje još 26.797 osoba, prema tvrdnjama palestinskog Ministarstva zdravlja.

Početkom ove godine, misija Ujedinjenih naroda za ljudska prava za utvrđivanje činjenica o prosvjedima podnijela je ICC-u popis izraelskih dužnosnika za koje sumnja da su počinili teška kaznena djela, uključujući snajperiste IDF-a, njihove zapovjednike i vojne pravne savjetnike koji su naznačili svoja pravila angažmana.

Afekove ICC ima uvjete za istragu samo ukoliko je riječ o zločinima za koje nema razumne pretpostavke da će ih zemlja u kojoj su počinjeni adekvatno procesuirati. Izrael će, tvrdi Afek, voditi brigu o svojim grijesima.

Međutim, od ožujka ove godine istraženo je samo 11 smrtnih slučajeva prosvjednika u pogledu mogućih kaznenih djela. Izrael je ustrajao da su čak i novinari i medicinari koje su ubili snajperisti – ratni zločin pod bilo kojom jurisdikcijom – zapravo radili za Hamas te sebe smatraju nedužnima.

Izraelski snajperisti bez ikakva povoda ubili Palestinca, a potom slavili ubojstvo (VIDEO)

Izraelski pravosudni sustav odbio je nastaviti istrage navodnih ratnih zločina počinjenih od strane IDF-a protiv Palestinaca na Zapadnoj obali i Gazi, a ICC je dugo tražio da se Izrael procesuira zbog njegovog postupanja prema Palestincima.

Prije nego što je prošle godine započeo Veliki marš povratka, sud je istraživao je li Izrael počinio ratne zločine tijekom operacije Zaštitni rub 2014., kada je tijekom sedam tjedana bombardiranja Gaze poginulo 2.000 Palestinaca i ozlijeđeno njih više od 10.000, u namjerno usmjerenim napdadima prema civilima i civilnim objektima.