Profesor koji je vodio visoko očekivano ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa sa sveučilišta Oxford upozorio je da ono ima samo 50 posto šanse za uspjeh.

U intervjuu za Telegraph on Sunday, profesor Adrian Hill, direktor Oxfordovog Instituta Jenner, rekao je da bi nadolazeće testiranje, u kojem će sudjelovati 10.000 dobrovoljaca, moglo završiti „bez rezultata“ zbog slabog širenja Covid-19 u zajednici.

Iako je niska učestalost virusa u javnosti nesumnjivo pozitivna vijest, proizvođačima cjepiva predstavlja veliki problem jer bez dobrovoljca koji bi cirkulirali među zaraženima bolest se neće primiti i znanstvenici neće moći dokazati da njihovo cjepivo djeluje.

Oglas:

 

To je utrka protiv virusa koji nestaje i protiv vremena“, rekao je stručnjak. „Trenutno postoji 50 posto šanse da uopće ne postignemo rezultat.“

Sveučilište Oxford udružilo se s proizvođačem lijekova AstraZeneca Plc kako bi razvili eksperimentalno cjepivo, poznato kao ChAdOx1 nCoV-19, koje je jedan od vodećih kandidata u globalnoj utrci za zaštitu od koronavirusa.

Oxfordski tim imao je značajnu ulogu u drugim potencijalnim cijepljenjima, jer je već imao cjepivo testirano protiv ranijeg koronavirusa, koje čovjeku nije nanijelo nikakvu štetu. Počeli su s ispitivanjima na ljudima u ranoj fazi u travnju i jedno je od samo nekoliko potencijalnih cjepiva širom svijeta koja bi navodno trebala pomoći u rješavanju budućih epidemija.

Za razvoj cjepiva obično je potrebno nekoliko godina, ako ne i desetljeća. Ipak, istraživanje cjepiva protiv Covid-19 odvija se suludom brzinom, a znanstvenici se nadaju da će dugogodišnji posao biti odrađen za samo nekoliko mjeseci.

Ispitivanja cjepiva u ranoj fazi razvijena u Kini pokazuju da je navodno sigurno i da štiti ljude od virusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Lancet. Ispitivanje su proveli istraživači u nekoliko laboratorija i uključivalo je 108 sudionika u dobi od 18 do 60 godina. Sudionici su primili jednu dozu cjepiva, a antitijela koja su potrebna za imunitet dosegla su vrhunac 28 dana nakon cijepljenja.

Američka kompanija također je najavila pozitivne pomake posljednjih dana, izvijestivši ranije ovog tjedna da njezino cjepivo može osposobiti imunološki sustav ljudi za borbu protiv Covid-19. Moderna je rekla da je prvih osam pacijenata u svom ljudskom ispitivanju proizvelo antitijela koja bi mogla neutralizirati virus.