Voditeljica Feminističke Inicijative optužena za kršenje autorskih prava

© feministisktinitiativ.se
© Pinterest

Victoria Kawesa, nedavno izabrana liderica Feminističke Inicijative (FI), optužena je za plagiranje materijala druge feministice, piše portal Ekot.

Kawesa je u travnju ove godine održala predavanje tijekom jedne konferencije u Gothenburgu, pri čemu je koristila 20 stavki iz rada studentice doktorata Therese Svensson, a za što nije navela izvor.

Činilo se kako je to vlastito Kawesino istraživanje,“ izjavio je Gro Einarsdottir, predsjednik vijeća za doktorate na sveučilištu u Gothenburgu, navodeći kako većina toga što je Kawesa iznijela na konferenciji nije ništa drugo nego obično plagiranje.

Kawesa je svoj čin pokušala isprva sakriti, ali je nakon pritiska akademske zajednice objavila „ispravljeni“ dokument, gdje je izvor navela za samo par natuknica, umjesto za čitavih 20 rečenica.

Slijedom toga, Therese Svensson odlučila je podnijeti prijavu, budući da je Kawesa prekršila zakon o autorskim pravima.

Ona negira prekršaj i ne želi komentirati,“ izjavio je njen odvjetnik, Daniel Svensson. Pored sasvim neobičnog izbora spola odvjetnika za jednu feministicu, Kawesa vjeruje da će tužitelji odbaciti optužbe i zaustaviti istragu.

Zanimljivo će biti spomenuti još jednu mrlju iz Kawesine bliske prošlosti. Naime, 2014. je feministica Kawesa zaposlila jednu Poljakinju da joj čisti stan, ali joj je kroz kratko vrijeme odbila plaćati uslugu. Poljakinja je zahtijevala svoj novac, ali je Kawesa prestala odgovarati na njene poruke. Žena je ostala u manjku za 11.000 SEK (oko 8000 kuna). Isplata je uslijedila tek nakon što je cijela priča izašla u medije, pri čemu se Kawesa našla pod pritiskom te je čistačici dala njen novac.

Ista ta Kawesa protivila se tome da Šveđani koriste jedan od oblika poreznih olakšica namijenjen za poslove poput čišćenja i održavanja, jer vjeruje kako se time vrši eksploatacija žena iz istočne Europe.

Autor: Tribun