Predsjednik klevetničke pro-izraelske organizacije Southern Poverty Law Center najavio je odstupanje sa svoje pozicije.

Predsjednik SPLC-a Richard Cohen najavio je u petak osoblju najbogatije „neprofitne“ organizacije u SAD-u kako će odstupiti sa svoje pozicije nakon što je nedavno uslijedio niz optužbi za rasizam i seksualno uznemiravanje unutar organizacije, piše New York Times.

Cohen je u email poruci ostalom osoblju uputio poruku da pokušaju naći privremenog predsjednika kako bi organizacija dobila šansu da se oporavi.

Kakvi god problemi postojali u SPLC-u, dogodili su se pod mojim nadzorom, stoga preuzimam odgovornost za njih,“ napisao je Cohen.

Uz Cohena, ostavku na svoju poziciju pravne direktorice ponudila je i Rhonda Browsnstein. Njena zamjenica Meredith Horton također je najavila odlazak.

Skupna zaposlenika SPLC-a napisala je vodstvu organizacije 14. ožujka poruku u kojoj su upozorili na „maltretiranje, seksualno uznemiravanje, spolnu disrkiminaciju i rasizam, što prijeti moralnom autoritetu organizacije i našem integritetu u njoj.

SPLC je nedavno otpustio suosnivača Morrisa Deesa, zbog nepirličnog ponašanja. Druga skupina zaposlenika u odvojenom pismu optužila je vodstvo organizacije da je bilo „desetljećima suučesnik u rasnoj diskriminaciji, spolnoj diskriminaciji i seksualnom uznemiravanju i/ili napadima.

Dotična organizacija dugi niz godina poznata je po navodnom „istraživanju ekstremizma“, pri čemu su se pod kategoriju „skupina mržnje“ ubacivale sve organizacije i pojedinci koji ne dijele moderna marksistička i pro-izraelska stajališta.

Prošle godine ova „neprofitna“ organizacija bila je prisiljena isplatiti 3.375 milijuna dolara muslimanskom aktivistu i njegovoj organizaciji jer ih je nazvala „anti-muslimanskim ekstremistima.