Nakon što su tjednima, pa i mjesecima, europski dužnosnici zagovarali embargo na uvoz ruskih energenata, odjednom neki od vodećih ljudi EU mijenjaju svoje mišljenje i zagovaraju neku sasvim drugu priču, dajući pritom bizarna objašnjenja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da bi potpuni prekid kupovine ruske nafte mogao isprovocirati porast cijena energenata što bi omogućilo Rusiji da dobiva veći profit i da preusmjerava ta sredstva na jačanje svoje vojne moći.

Ako mi u potpunosti, danas, prekinemo kupovinu ruske nafte, Putin će vjerojatno tu naftu, koju ne proda Europskoj Uniji, prebaciti na svjetsko tržište gdje će cijene skočiti i za nju dobiti još veći novac. To će dodatno popuniti njegove prihode za ratni stroj. Mi moramo razmišljati strateški o tom pitanju“, rekla je Von der Leyen.

Ona je također rekla i da bi Europska Unija trebala biti fleksibilnija po pitanju prekida kupovine ruskih energenata kako bi se izbjegla moguća ekonomska šteta njenim članicama.

Autor: Ivica Mandekić