Europska unija neće financirati stvaranje ograda ili zidova na vanjskim granicama država članica, rekla je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Bilo je rasprave o takozvanoj psihičkoj infrastrukturi i bila sam vrlo jasna u Komisiji i parlamentu EU da neće biti financiranja bodljikave žice i zidova“, rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare nakon summita čelnika EU -a.

Ranije tijekom dana, litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da bi EU trebala razgovarati o stvaranju fizičke ograde na granici s Bjelorusijom usred priljeva imigranata.

Prošlog tjedna, donji dom poljskog parlamenta izglasao je vladin plan da potroši oko 400 milijuna dolara na podizanje zida na granici Poljske s Bjelorusijom u pokušaju suzbijanja priljeva imigranata koji pokušavaju prijeći. Varšava je već rasporedila gotovo 6000 poljskih vojnika da čuvaju granicu s Bjelorusijom usred tekuće imigracijske krize, izjavio je u utorak poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak.

Varšava je počela graditi ogradu od bodljikave žice duž svoje granice s Bjelorusijom kako bi zaustavila ilegalne prijelaze granice. Poljska, zajedno s Latvijom i Litvom, izvijestila je o drastičnom porastu migranata iz zemalja poput Afganistana i Iraka koji ilegalno prelaze svoje granice iz Bjelorusije. EU je optužila Minsk za vođenje hibridnog rata u pokušaju pritiska na Bruxelles zbog sankcija protiv Bjelorusije, tvrdnju koju je vlada Aleksandra Lukašenka odbacila.