Posjet središnjih institucija Europske unije i visokih dužnosnika Kijevu pokazuje da je Ukrajina postigla značajan napredak prema članstvu u EU i šalje poruku ulagačima da će Ukrajina nastaviti tim putem, izjavila je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na zajedničkom sastanku EU i ukrajinske vlade u Kijevu.

“Moji kolege i ja ovdje smo ne samo kako bismo razgovarali o daljnjoj pomoći, već i kako bismo razgovarali o koracima za još bliže približavanje Ukrajine Europskoj uniji”, rekla je Von der Leyen ispred ukrajinske vlade, kako ju je citirala novinska agencija Interfax-Ukrajina. “Činjenica da se danas sastajemo ovdje u Kijevu snažan je znak golemog napretka koji je već postignut i naše zajedničke predanosti”, dodala je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na summitu da ove godine više neće biti prepreka za pregovore o punopravnom članstvu Ukrajine u EU. Izrazio je nadu da će ovog proljeća Europska komisija ocijeniti ukrajinsku provedbu sedam preporuka koje je dobila kada je podnijela zahtjev za status kandidata za članstvo u EU.

Preostaje nekoliko prepreka koje treba prevladati prije nego što Ukrajina ispuni uvjete za pridruživanje Europskoj uniji, a kritičari navode nedostatke u demokraciji zemlje, slobodi medija i tretmanu manjinskih skupina u zemlji kao probleme kojima se treba pozabaviti.

Gospodarstvo zemlje također je uništeno nakon godine neprekidnog ratovanja, a značajan program obnove vjerojatno će gurnuti zemlju u daljnje dugove, osim daljnje ekonomske pomoći zapadnih saveznika.

U Kijevu je Ursula von der Leyen najavila uspostavu međunarodnog suda u Haagu za istraživanje ratnih zločina u Ukrajini. Rekla je da će tijelo sa sjedištem u Haagu koje će biti uspostavljeno koordinirati prikupljanje dokaza i raditi s tijelom EU Eurojustom, koje će poslati timove istražitelja na različite lokacije.