Reforma izbornog zakona nužna je za daljnji put i pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, rekli su u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i hrvatski premijer Andrej Plenković na prilikom otvaranja mosta kod graničnog prijelaza Svilaja.

Von der Leyen je naglasila da je za daljnje napredovanje pristupanja BiH europskim integracijama potreban „hitan napredak u izbornim i ustavnim reformama”.

Važno je da se poštuje ono što je dogovoreno, a to je da se garantira jednakost svih građana BiH. To je ključno za državu da bi napredovala prema Europi.

Plenković je dodao da se Hrvatska zalaže za promjenu izbornog zakona kako ne bi ponovno došlo do toga da Hrvati u BiH nemaju svog legitimnog predstavnika u predsjedništvu te države, kao što je trenutno slučaj jer je Željko Komšić na tu poziciju došao većim dijelom zahvaljujući glasovima bošnjačkog stanovništva.

Želimo ispraviti lošu anomaliju. Nije dobro da se jedan konstitutivan narod ne osjeća dobro i nezastupljeno, to nema smisla. Zamislite da je takva situacija s Bošnjacima ili Srbima, bi li oni bili zadovoljni?”, dodao je Plenković.