Prema govoru predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu u utorak, europske sankcije trebale bi osakatiti rusko gospodarstvo u godinama koje dolaze i oduzeti mu vitalnu tehnologiju.

Od početka krize u Ukrajini, Europska unija je uvela devet rundi sankcija protiv Rusije koje su bile usmjerene na različite gospodarske sektore, uključujući energetiku, visoku tehnologiju, zrakoplovstvo, bankarstvo, rudarstvo, automobilsku industriju i druge industrije.

Prema von der Leyen, “Implementirali smo najoštrije sankcije ikad, ostavivši rusko gospodarstvo suočeno s desetljećem pada, a njezinu industriju bez ikakve vrhunske i bitne tehnologije.”

Najnovija ograničenja, koja su stupila na snagu u prosincu, uključuju dodatne kontrole izvoza, ograničenja za artikle i tehnologiju s potencijalnom dvojnom namjenom te zabrane robe i tehnologije s dvojnom namjenom.

Sljedeća runda sankcija, koja bi očito bila usmjerena na ruski nuklearni sektor i trgovinu dijamantima, sada se razvija u Bruxellesu. Ostale sankcije koje EU žuri simbolično staviti na snagu do 24. veljače uključuju isključivanje većeg broja ruskih medija i isključivanje daljnjih ruskih banaka iz globalnog SWIFT sustava.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, izjavio je u utorak da ekonomija nacije ide “daleko bolje nego što su predviđali ne samo naši protivnici, nego čak i mi sami” i ide prema većoj stabilnosti.