Von der Leyen: „Za obnovu Ukrajine trebat će 600 milijardi eura“

Foto: Sergei Supinsky / AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u srijedu da će Ukrajini biti potrebno najmanje 600 milijardi eura za obnovu te da bi međunarodna zajednica trebala natjerati Rusiju da plati štetu.

U govoru održanom iz Bruxellesa, Ursula von der Leyen rekla je da će za obnovu Ukrajine nakon završetka rata biti potrebno 600 milijardi eura. To je stotine milijardi više nego što su Europska komisija i Svjetska banka procijenile samo u rujnu.

“Rusija mora platiti za svoje užasne zločine, uključujući zločin agresije protiv suverene države”, rekla je von der Leyen.

“To je razlog zašto, dok nastavljamo podržavati Međunarodni kazneni sud, predlažemo uspostavu specijaliziranog suda, uz potporu Ujedinjenih naroda, za istraživanje i kazneni progon ruskog zločina agresije.

“Rusija također mora financijski platiti za razaranje koje je izazvala. Šteta koju je pretrpjela Ukrajina procjenjuje se na 600 milijardi eura. Rusija i njezini oligarsi moraju Ukrajini nadoknaditi štetu i pokriti troškove obnove zemlje.”

Šefica EU rekao je da je zbog zapadnih sankcija oko 300 milijardi eura u rezervama ruske središnje banke zamrznuto uz oko 19 milijardi eura u novcu ruskih oligarha. Rekla je da bi se po prestanku sukoba ograničenja novca mogla ukinuti i usmjeriti prema obnovi Ukrajine.

“Kratkoročno, mogli bismo s našim partnerima stvoriti strukturu za upravljanje tim sredstvima i njihovo ulaganje”, rekla je.

“Tada bismo sredstva iskoristili za Ukrajinu, a kada se sankcije ukinu, ta bi se sredstva trebala koristiti tako da Rusija plati punu kompenzaciju za štetu nanesenu Ukrajini.”