Von der Leyen: Zemlje članice EU ne mogu same dogovarati vlastite narudžbe cjepiva protiv Covid-19

Zheng Huansong

Predsjednica Europske komisije upozorila je zemlje članice EU da ne naručuju cjepiva protiv Covid-19 u sporednim poslovima, rekavši da to potkopava vlastite napore bloka u borbi protiv virusa.

Govoreći u petak, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je EU naručila više nego dovoljno doza za sve države EU, budući da je Bruxelles najavio kupnju još 300 milijuna doza cjepiva Pfizer/BioNTech.

Von der Leyen je iskoristila priliku da upozori države članice da ne sklapaju vlastite sporazume s proizvođačima cjepiva.

Jedini okvir u kojem pregovaramo je 27. Mi to radimo zajedno i nijedna država članica na ovoj pravno obvezujućoj osnovi ne smije paralelno pregovarati ili paralelno imati ugovor“, rekla je von der Leyen novinarima u Bruxellesu.

Cijeli portfelj pokriva 2,3 milijardi doza cjepiva, pa je to više nego dovoljno za cijepljenje cijele europske populacije.

Program cijepljenja u članicama EU započeo je 27. prosinca, nakon što je europsko regulatorno tijelo odobrio cjepivo Pfizer/BioNTecha.

Ranije ovog tjedna, EU je odobrila drugo cjepivo, koje je proizvela američka biotehnološka tvrtka Moderna, s uvođenjem koje bi moglo započeti sljedeći tjedan.