Usred pustinje Karakum u  Turkmenistanu nalazi se jedna od najzanimljivijih prirodnih turističkih atrakcija koja je zbog svojeg izgleda dobila naziv „Vrata pakla“.

Daleke 1971. godine sovjetski geolozi zaputili su se u pustinju Karakum u potrazi za nalazištima nafte i plina. Pri samom dolasku na ovu lokaciju započeli su s bušenjem u namjeri da će ispod površine pronaći nalazište nafte. No vrlo brzo se pokazalo da na toj poziciji nema nafte već se ispod njih nalazi ogromno spremište prirodnog plina.

Nažalost po geologe, tlo ispod bušotine se urušilo i ispod sebe stvorilo krater širine 69 metara i 30 metara dubine. Iz kratera su počeli izlaziti otrovni plinovi, a u strahu da će plinovi naštetiti stanovništvu u okolnim gradovima, sovjetski inženjeri odlučili su se na radikalan potez, odlučili su zapaliti plinove u krateru. Vjerovali su da će opasni plinovi izgorjeti u potpunosti u razdoblju od nekoliko tjedana.

No prevarili su se. Prošlo je gotovo 50 godina od stvaranja kratera Darvaza, koji je još dobio naziv Vrata pakla, a vatra još gori, iako sa smanjenim intenzitetom.

Krater je postao turistička atrakcija, a od 2013. godine je pustinja Karakum, zajedno s kraterom Darvaza proglašen prirodnim rezervatom.