Vrhovni sud: „Referendum o Brexitu nije zakonski obvezujuć“

screen-shot-2016-09-05-at-15-12-25-640x480

Referendum na kojem su Britanci izabrali izlazak iz Europske Unije nije zakonski obvezujuć, tvrde suci Vrhovnog suda.

Sud odlučuje o žalbi vlade na prošlomjesečnu presudu kojom je odlučeno da vlada treba pristanak parlamenta kako bi se aktivirao članak 50 Lisabonskog sporazuma, što bi de facto bio prvi korak prema izlasku iz EU.

Politički establišment u Velikoj Britaniji od samog početka je bio protiv izlaska iz EU, no narod je na referendumu rekao svoje. Unatoč volji naroda, političari žele na sve moguće načine spriječiti da do toga dođe.

Protivnici izlaska iz EU tvrde da nije dovoljna odluka vlade da ispoštuje rezultate referenduma, već da je potrebna i potvrda parlamenta, koji nije naklonjen Brexitu, što kritičari smatraju izvrgavanjem volje naroda.

Odvjetnik David Pannick rekao je da je „parlament namjerno odabrao model referenduma koji u sebi ne sadrži zakonsku obvezu“. Pannick kaže da „zakonski akt iz 2015. godine koji se odnosi na referendum ne sadrži objašnjenje što bi se trebalo dogoditi nakon referenduma, a s obzirom da aktiviranje famoznog članka 50 poništava akt o pridruživanju EU iz 1972. godine, samo parlament može donijeti tu odluku“.

Očito je da su se političari unaprijed pobrinuli za slučaj da referendum uspije, donošenjem posebnog zakona, kao što su se svojevremeno i hrvatski političari pobrinuli za ustavne promjene sa ciljem prolaska referenduma o ulasku Hrvatske u EU.

Sve više postaje istinita izreka Marka Twaina: „Kad bi glasanje doista nešto značilo, oni nam ga ne bi dopustili“. No, ako se demokratskim putem, voljom većine, ne može ostvariti željene promjene, što onda narodu preostaje?

Izvor: Reuters, Tribun