Vrhovni sud: Tonyu Blairu treba biti suđeno zbog rata u Iraku

Foto: Stefan Rousseau / AFP

Bivši britanski premijer Tony Blair treba se naći na optuženičkoj klupi zbog uloge Velike Britanije u invaziji na Irak 2003. godine, odlučio je britanski Vrhovni sud.

Vrhovni sud ukinuo je prethodnu sudsku odluku kojom je blokiran mogući sudski progon Tonya Blaira.

Osvrćući se na Chilcotovo izvješće koje je proglasilo irački rat nepotrebnim, jedan od vodećih britanskih odvjetnika Michael Mansfield, rekao je da bi sudski progon tadašnjeg premijera, zajedno s državnim odvjetnikom lordom Goldsmithom i ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, bio neophodan.

Opsežno Chilcotovo izvješće, objavljeno prošle godine, zaključilo je da se uloga Velike Britanije u ratu u Iraku temeljila na lažnim pretpostavkama da tadašnji irački predsjednik Saddam Hussein posjeduje oružja masovnog uništenja.

Saddam Hussein nije predstavljao prijetnju Velikoj Britaniji, obavještajno izvješće o iračkom oružju za masovno uništenje predočeno je bez stvarnog kredibiliteta, taj rat bio je nepotreban, a Velika Britanija potkopala je autoritet Vijeća sigurnosti UN-a“, izjavio je Mansfield, sumirajući zaključke iz Chilcotovog izvješća.

Izvor: RT